Hlavní obsah

Zeman podle Deníku N trpí jaterní encefalopatií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman trpí jaterní encefalopatií, uvedl ve středu s odkazem na informované zdroje Deník N. Podle zdrojů deníku Zeman obtížně komunikuje a je dezorientovaný. Hrad ani Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) podrobnosti ke stavu hospitalizovaného prezidenta nezveřejňují. Informace chybějí i senátorům, kteří se obávají, že Zeman nyní není schopen vykonávat svůj úřad.

Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Prezident Miloš Zeman při volbě do Sněmovny

Článek

Zatímco Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček tvrdí, že zdravotní problémy prezidentovi v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích (ÚVN) nebrání ve výkonu ústavních pravomocí, zdroje Deníku N mluví o opaku. Zemanův zdravotní stav je prý vážnější, což mu má bránit v plnohodnotném plnění funkce prezidenta.

ÚVN se ohradila proti spekulacím, dezinformacím i útočným vyjádřením

Domácí

Deník, který se odvolává na „velmi dobře informované zdroje z okolí prezidenta, státní správy a lékařského prostředí“, tvrdí, že Zeman trpí mimo jiné jaterní encefalopatií, což je závažná komplikace vyvolaná akutním nebo chronickým selháním jater.

Projevuje se různými psychickými a neurologickými příznaky. Může být způsobena cirhózou jater.

„Projevuje se to třeba tím, že je dezorientovaný a říká nesouvisející věci,“ popsal listu prezidentův stav jeden ze zdrojů. Podle jiného zdroje prezident sice komunikuje, ale obtížně. Mluví také z cesty.

Jaterní encefalopatie se projevuje v lehké formě zmatením či poruchami spánku, v nejtěžší formě je pacient v kómatu. Toxické látky v mozku totiž nemocná játra nezvládají filtrovat. Léčbou se však tento stav dá zvrátit.

Prezidenta převezla v neděli do ÚVN mobilní jednotka intenzivní péče. Zeman byl bezvládný a museli mu držet hlavu.

Nemocný Zeman se schůzkou s Fialou souhlasí. Proběhnout má později

Parlamentní volby

ÚVN ve středu ve vyjádření znovu připomněla, že nemocnice informace o pacientech nezveřejňuje, pokud si to pacenti sami nevyžádají a ujistila, že se „panu prezidentovi a všem pacientům ÚVN dostává náležité péče“.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke také poznamenala, že ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření, „nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů, ať již do médií, nebo na sociálních sítích“.

Fischer: Budeme požadovat převod pravomocí

Předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý) ve středu přiznal, že Senát bude iniciovat převod pravomocí prezidenta v závislosti na prognóze zdravotního stavu Miloše Zemana, kterou si vyžádal, a pokud to bude třeba.

„V případě, jestli bude potřeba předat pravomoci, bude třeba jednat rychle,” řekl Fischer ČTK po jednání výboru.

Šéfovi Senátu dochází trpělivost. Chce po Mynářovi informace o stavu prezidenta

Domácí

Fischer se pozastavil také nad tím, jak prezidentská kancelář informuje o stavu nejvyššího ústavního činitele.

„Způsob, jak pozdě, nepřesně a zavádějícími výrazy se dozvídáme o zdravotní kondici prezidenta, je neuvěřitelný,” prohlásil Fischer s tím, že kancelář prezidenta selhala a nepostupuje v souladu s veřejným zájmem.

Reklama

Výběr článků

Načítám