Hlavní obsah

Dezinfekce rukou před jídlem i zakázané návštěvy. Letní tábory fungují i v době koronaviru

Novinky, los, khl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dětské tábory letos zahájily provoz i navzdory koronaviru. Jejich organizování je ale složitější. Tábory totiž musí dodržovat přísná hygienická opatření, které jim určilo ministerstvo zdravotnictví. Jak vypadá úklid tábora, přísnější hygiena dětí či pravidla pro personál v kuchyni, jsme zjišťovali s kamerou Novinek.

Jak fungují letní dětské tábory v koronaviruVideo: Novinky

 
Článek

Díky zlepšující se koronavirové situaci se mohou letos pořádat i tábory s kapacitou pět set dětí. Vedoucí přitom ještě v polovině května nevěděli, zda budou moci tábory otevřít. Organizaci ztížila také přísná hygienická a bezpečnostní opatření, která dětským táborům nařídila nebo doporučila vláda.

„Jsme uzavřená skupina dětí a vedoucích, kteří se o děti starají. Nikdo jiný do areálu nesmí, nepřijímáme ani žádné návštěvy rodičů. I díky tomu nemusíme nosit roušky,“ říká hlavní vedoucí tábora Tapaza v Kořenově Kristián Buryš.

Omezení pohybu jen na oblast areálu a volnou přírodu doporučuje také hlavní hygienička Jarmila Rážová. Děti by se podle ní měly vyhnout návštěvám bazénů, kulturních památek a dalších akcí.

„Zrušili jsme výlety na místa, kde by se děti mohly potkat s veřejností. Máme vlastní autobus, abychom neriskovali ani při dopravě,“ dodává jednatel agentury Tapaza Michal Chmelař. Ta pořádá dětské tábory ve třech uzavřených střediscích a v průběhu léta jimi projde přes tři tisíce dětí.

Foto: Novinky

Letní dětské tábory v koronaviru

Při zvýšené teplotě musí dítě domů 

Při příjezdu organizátoři změří dětem teplotu. Zdravotní stav účastníků se pak hlídá po celou dobu konání tábora. „Každé klíště i každé zakašlání zapisujeme. Vedeme opravdu podrobné záznamy, abychom byli schopni nejen rodiče, ale i hygienickou stanici přesně informovat o zdravotním stavu každého dítěte,” uvádí Chmelař.

Speciálně se potom zaměřují na zvýšenou teplotu, která je jedním z hlavních příznaků nákazy. „Pokud se u dítěte objeví teplota, pošleme jej okamžitě na izolační pokoj. Kdyby teplota trvala i druhý den, kontaktujeme rodiče, kteří si musí dítě okamžitě odvézt,“ komentuje preventivní opatření hlavní vedoucí Buryš.

Když se u dítěte potvrdí nákaza koronavirem, vedoucí informují krajskou hygienickou stanici. Ta rozhoduje o dalším postupu. „Jak by vypadaly konkrétní kroky, nevíme. Pravděpodobně by ale musel daný turnus předčasně skončit. Zatím se ale v žádném z našich středisek nákaza koronavirem nepotvrdila,“ ujišťuje Chmelař.

Tak postupovala minulý týden Krajská hygienická stanice u dětského letního tábora v Letinách na Plzeňsku, kde se tento týden objevila nákaza u jednoho z účastníků. Osmdesát dětí a dvacet vedoucích muselo do karantény. Koronavirus se pak ale u žádného z nich nepotvrdil.

Dětský tábor na Plzeňsku skončil předčasně. Dívka z Prahy měla koronavirus

Koronavirus

Z minuty na minutu potom v pátek moravskoslezští hygienici uzavřeli tábor ve Štramberku na Novojičínsku, kde onemocnělo jedno dítě a jeden vedoucí. Všech 235 dětí si museli rodiče odvézt pryč, hygienická stanice však neurčila, za jakých podmínek. „Rodiče volají, jestli půjdou děti do karantény, jak s nimi mají naložit, ale to nikdo neřekl,” vysvětlil Právu provozovatel tábora Vladimír Novobílský.

Foto: Novinky

Ruce si musí děti dezinfikovat třikrát denně před každým jídlem

Dezinfikování rukou i omezení styku s dalšími táborovými skupinami 

Tábory musí mít mimo jiné k dispozici rozmístěné dezinfekce a dbát na přísnější hygienická opatření. „Naším nejdůležitějším opatřením je dezinfekce rukou anticovidovým prostředkem před každým jídlem,“ uvádí Buryš.

Přísnější pravidla platí i pro personál v kuchyni. „K hygenickým opatřením patří nošení roušek, rukavic a zástěr v kuchyni,“ doplňuje jednatel agentury Chmelař.

Velké organizace, jako je například agentura Tapaza, v jehož jednom středisku mohou mít i 300 dětí, navíc omezují styky i uvnitř tábora a rozdělují účastníky do menších skupin, které se potkávají jen omezeně.

„V různých areálech máme sedm nebo osm turnusů, takže klademe důraz i na vydezinfikování celého tábora právě ve dnech, kdy se děti střídají, aby když by se v jednom z nich nákaza objevila, byly ostatní turnusy v pořádku,“ dále popisuje postup fungování hlavní vedoucí Buryš.

Koronovirová situace může být pro mnoho táborů likvidační

Kvůli obavám z nákazy nechtělo mnoho rodičů své děti na tábory pustit. To se odrazilo i na účasti. „Zaznamenáváme propad asi deset procent, ale je to tím, že jsme ještě v květnu a červnu investovali do reklamy. Bez ní by podle mého odhadu byla účast nižší až o třicet procent,“ uvádí jednatel agentury Tapaza.

Právě kvůli malé účasti a přísným hygienickým opatřením se neotevřely mnohé tábory, které nebyly schopny naplnit podmínky nebo se možného rizika nákazy obávaly.

Podle Chmelaře mají problémy především menší stanové tábory, které jsou takzvaně na zelené louce a dodržování zpřísněných hygienických požadavků pro ně může být příliš náročné.

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus komplikuje provoz zejména menších stanových táborů

Jedním z takových táborů je i letní tábor Pávek u Jindřichova Hradce. Právě tam byl první turnus zrušen. Druhý, který začal tuhle sobotu, už ale děti přivítal.

„Před začátkem tábora jsme nakoupili bezkontaktní teploměr, kterými budeme dětem měřit teplotu. Častěji pak budeme mýt toalety a umývárny. Zakázali jsme také návštěvy,“ vyjmenovává bezpečnostní opatření hlavní vedoucí Karolína Koblihová.

Pro velké tábory, které nepořádají tábory jen jako letní koníček, by se mohlo stát neotevření tábora likvidační. „Pro nás jsou tábory devadesát procent ročních tržeb. Pokud by se nemohly konat, tak by scénář byl asi ten nejčernější, tedy ukončení činnosti,“ popisuje jednatel Agentury Tapaza Michal Chmelař.

Velké organizace zaměstnávající lidi na plný úvazek mohou pro podporu své činnosti využít také vládní program Antivirus. „Tím, že jsme měli zastavená střediska, jsme pomoci využili. V některých střediscích také máme velice vstřícné pronajímatele, takže jsme využili i Covid nájemného,“ uvádí Chmelař.

Menším táborům, které fungují na dobrovolnické činnosti, pomůže možnost využití týdenní neplacené dovolené pro pracovníky, kteří se ve svém volnu účastní zotavovacích akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám