Hlavní obsah

Dětem to dávat nebudeme, slibují prodejci kratomu. Bojí se úplného zákazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stáhneme automaty a omezíme jeho dostupnost dětem, slibují nově prodejci kratomu. Česko-Slovenská Asociace za Kratom (ČSAK) k tomu připravila výzvu s etickým kodexem, do které by se měla zapojit většina trhu. Bojí se, že jim stát zakáže prodej látky úplně. Ministerstvo zdravotnictví k tomu připravuje regulaci, legislativa by měla být připravená do konce dubna.

Foto: Profimedia.cz

Kratom

Článek

Kratom je stimulační látka, která se prodává v prášku a v malém množství má povzbuzující účinky. Ve větších dávkách utlumuje a jeho nadměrné užívání může vést k závislosti. Protože se prodává jako sběratelský předmět, v Česku je zatím volně dostupný. Lidé ho kupují na e-shopech, ve večerkách, ale i v takzvaných kratomatech. Často ho užívají i děti.

Politici už několik měsíců přemýšlejí, jak prodej látky omezit. „Chci stanovit věk konzumace na 18 plus, zdanit kratom, jelikož jde o rizikovou a návykovou látku, a podřadit ji pod potravinářské regulace, protože zatím je kratom veden jako sběratelský předmět,“ řekl Novinkám poslanec Josef Flek (STAN), který se tématem zabýval na semináři už koncem loňského roku.

Co je kratom

Kratom je rostlina z jihovýchodní Asie, z jejíchž listů se vyrábí prášek zelené nebo žluté barvy. V menších dávkách působí jako stimulant a může zvyšovat energii, při užití větší dávky má naopak sedativní účinek podobný jako u opioidů nebo prášků proti bolesti. Na látce může vznikat závislost a podle odborníků je problematické, že se prodává na volném trhu. Přístup k ní mohou mít i děti.

Není to heroin, ale regulace je nutná

Otázku řeší i ministerstvo zdravotnictví. Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) v polovině února uvedl, že pokud se do dvou měsíců nepodaří připravit jinou legislativní regulaci, chce kratom zařadit na seznam návykových látek.

Lepší by však podle něj bylo přijetí legislativních pravidel, která pro regulaci kratomu a dalších návykových látek rostlinného původu připravuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).

„Kratom je potřeba přísně regulovat. Neprodávat ho kdekoliv a komukoliv, mít přísnou kontrolu nad tím, co látka obsahuje, protože v ní mohou být těžké kovy, pesticidy a bakteriální nákazy. Ale nechci ho zakazovat například stejně jako heroin,“ řekl Novinkám Vobořil.

Zařazení kratomu na seznam zakázaných návykových látek nedoporučuje ani Světová zdravotnická organizace (WHO).

Vobořil má legislativu připravit do konce dubna. Pak půjde do připomínkových řízení a projedná ji vláda i parlament.

„Pokud nepředloží protidrogový koordinátor návrh zákona do konce dubna, navrhne ministr Válek v květnu na vládě zařazení kratomu na seznam zakázaných látek. A to minimálně do doby, než se připraví návrh zákona,“ upozornil Novinky člen zdravotnického výboru ve Sněmovně Flek.

Kratom čeká omezení. Trh panikaří

Domácí

Konec kratomatů? Zatím jsou všude

Protože se prodejci bojí, aby jim stát látku nezakázal úplně, snaží se o samoregulaci. ČSAK v pondělí spustila projekt Unie prodejců kratomu a připravila etický kodex. Slibuje si od toho, že reguluje trh s kratomem zevnitř a znepřístupní ho nezletilým.

Členové unie mají kratom prodávat za jasně stanovených pravidel. Jedním z nich je například to, že látku nebudou prodávat v automatech, kde jej mladiství kupují nejčastěji. Každý prodejce se zároveň zavazuje k testování kratomu na množství alkaloidů a přítomnost kontaminantů. Testy se budou provádět v laboratořích VŠCHT v Praze.

„Vynakládáme veškeré úsilí, abychom mladistvým co nejvíce znepřístupnili dostupnost kratomu. A když už ho lidé konzumují, je na místě, aby byl zdravotně nezávadný,“ vysvětlil Novinkám mluvčí asociace Lukáš Pfeffer, podle kterého se do výzvy zapojí většina trhu.

„Legislativní úprava od státu se připravuje, ale je možné, že tu bude až třeba za rok. Do té doby by tu byl divoký západ, neregulovaný trh, proto jsme to zatím chtěli z co největší části podchytit zevnitř,“ dodal.

Kratom zkusil každý pátý středoškolák

Domácí

Téma se řeší už i na evropské úrovni. „Cílem není kratom úplně zakázat, protože pak by se obchodování s ním přesunulo na černý trh, ale regulovat ho tak, aby měl stát nad látkou dohled. Chceme zavést jasná pravidla jak pro prodejce, tak i pro spotřebitele,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Ten kvůli látce interpeloval Evropskou komisi a jednal i se zástupci Evropské aliance pro kratom (EKA).

„ČSAK věří, že zákonodárci k problému přistoupí zodpovědně, racionálně a vyslechnou rady odborníků i WHO a kratom bude regulovaný, nikoli zakázaný,“ uvádí asociace v tiskové zprávě.

Otázkou ale je, do jaké míry samoregulace pomůže. Podle Vobořila by fungovala ve chvíli, kdy by prodejci automaty opravdu stáhli. „Zatím jsou ale všude,“ upozornil.

I mluvčí asociace Pfeffer si uvědomuje, že zůstane část prodejců, kteří se pod jejich výzvu nepřipojí a látku budou dětem prodávat dál. „Určitě tu budou někteří prodejci, kteří nebudou spolupracovat, ale nám jde o většinu trhu,“ uznal.

„Vědí, že na ně začíná být tlak, proto se snaží o samoregulaci. Nevím, jestli to bude dostatečné, ale trh se minimálně omezí. Přesto bude potřeba přijmout legislativní úpravu, která bude regulovat podobné látky,“ řekl Novinkám i lidovecký poslanec a místopředseda výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně Tom Philipp.

Spor o kratom. Zakázat, či regulovat?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám