Hlavní obsah

Na propalestinské demonstraci se sešly desítky lidí, mezi odpůrci akce byla i Černochová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražském Václavském náměstí se odpoledne sešla asi stovka lidí na akci kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy. Příznivců Izraele přišlo proti této akci protestovat asi 20, byla mezi nimi i ministryně obrany Jana Černochová.

Propalestinská demonstrace na Václavském náměstíVideo: Pavel jaňurek, Novinky

 
Článek

Na demonstraci odsuzující kroky Izraele v Pásmu Gazy byli cizinci, ale i Češi, celkem 100 až 150 lidí. Měli v rukou palestinské vlajky. Projevy zaznívaly v angličtině.

Proti nim přišlo demonstrovat několik příznivců Izraele s vlajkami. Zahalila se do ní i protestující ministryně obrany.

Ministryně obrany Jana Černochová při demonstraci na Václavském náměstí na podporu IzraeleVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„To, co se stalo před týdnem, je samozřejmě něco, co nemůže nechávat slušného člověka chladným a nemůže to ani nechávat nikoho z nás na pochybách, kdo je tady v právu,“ řekla Černochová.

Dodala, že každý má na demonstraci právo vyjádřit svůj názor. Řekla ale, že spíš čekala demonstraci, na níž by se lidé podporující Palestinu vymezili proti Hamásu.

To na propalestinské demonstraci učinil aktivista Jakub Patočka, který projevil soustrast izraelským rodinám, současně ale uvedl, že je potřeba totéž dělat v případě Palestinců, protože jinak jde o politiku dvojího metru.

Na demonstraci mluvili i lidé palestinského původu, kteří popisovali život v Pásmu Gazy a násilí.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám