Hlavní obsah

Demise jsme oddálili na žádost premiéra, tvrdí Klasnová. Nežádal jsem, opáčil Nečas

Novinky, krs, rsk, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředsedkyně Sněmovny a Věcí veřejných Kateřina Klasnová řekla ve středu Právu, že ministři VV oddálili své demise na žádost premiéra Petra Nečase (ODS). Ten však odpověděl, že nešlo o žádost, nýbrž o oznámení. Klasnová také uvedla, že se dnes sejde výkonná rada strany a celou situaci bude řešit.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Článek

"Ve včerejších (v úterních, pozn. red.) pozdních hodinách nás oslovil premiér a požádal nás, abychom vytvořili prostor pro jednání," uvedla Klasnová.

Právě proto podle Klasnové nepodali ministři za VV demisi neprodleně, jak je vyzvalo grémium strany. Usnesení grémia a poslaneckého klubu považuje nadále za závazné.

Premiér Nečas to ale vidí jinak. "Nebyla to žádost, ale oznámení. Špičkám strany Věci veřejné jsem včera ve večerních hodinách oznámil to, co jsem řekl i veřejně, že v okamžiku podání demise jejich ministrů okamžitě mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou Věci veřejné o pokračování spolupráce stávajících tří koaličních stran," reagoval ve středu předseda vlády.

Nečas pohrozil, že demise nepřijme a ministry odvolá

Nečas ještě v úterý v pozdních večerních hodinách volal šéfovi VV Radku Johnovi. Pohrozil mu, že pokud dnes véčkařští ministři podají na vládě demisi, nepřijme ji a podá prezidentovi republiky návrh na jejich odvolání. Právu to dnes potvrdil John.

„Řekli jsme si, že máme odpovědnost, a proto chceme jednat,“ poznamenal John. Podle něj by se ještě dnes mělo sejít úzké vedení strany, tzv. výkonná rada. Není ale jisté, zda ještě dnes dojde k jednání s premiérem. „Pokud jednání k ničemu nepovedou, budou rezignace,“ prohlásil véčkařský předseda.

Místopředsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake dnes požádala Johna o svolání výkonné rady na 18:00. Sejít by se podle ní mělo i grémium strany.

V úterý vyzvalo grémium VV své ministry, aby odešli z vlády k 1. květnu. Další spolupráci s vládou véčkaři podmiňovali tím, že do 26. dubna premiér představí konkrétní kroky, které navrátí vládě důvěryhodnost, a oznámí změny ve vládě. To však premiér rázně odmítl a prohlásil, že se nebojí předčasných voleb. [celá zpráva]

Dnes demisi odmítli podat místopředsedkyně strany a vicepremiérka Peake a ministr dopravy Pavel Dobeš. Stanovisko ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského zatím není známo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Věci veřejné oznámily odchod z vlády

Grémium Věcí veřejných v úterý vyzvalo své ministry, aby odešli z vlády k 1. květnu. Další spolupráci s vládou podmiňují tím, že do 26. dubna premiér Petr...

Výběr článků

Načítám