Hlavní obsah

Dečínskem se prohnala blesková povodeň

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dečín
Aktualizováno

Blesková povodeň se prohnala Děčínskem. Po 18. hodině zasáhl velký déšť povodí řek Kamenice a Ploučnice. V oblasti mezi Českou Lípou a Děčínem se srážkový úhrn nacházel v rozmezí 40 až 50 milimetrů za hodinu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Říčka Bystrá se rozvodnila a zatopila zahrady a sklepy domů.

Článek

„Na řece Kamenici a jeho přítoku Bílém potoce následně proběhla extrémní blesková povodeň, jejíž účinky byly nejvíce patrné v obcích Jánská a Srbská Kamenice,“ uvedl tiskový mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Povodní byly zasaženy okolní pozemky, silnice a 10 až 15 objektů. Průběh povodně byl velmi rychlý a svým kulminačním průtokem přesahoval stoletou vodu. „Na Kamenici byl dosažen 1. stupeň povodňové aktivity. V 18:50 povodeň kulminovala, přičemž hladina stoupla oproti předchozímu stavu o 188 centimetrů. O hodinu později, od 19:50 je voda zpět v korytě,“ popsal událost Sejkovský.

Podle jeho slov se zítra nepředpokládají další významné srážky, které by měly mít vliv na vznik povodňových průtoků v tocích.

Na místě zasahovali dobrovolní i profesionální hasiči

Dost práce měli hasičské jednotky v ulici 5. května v České Kamenici, kde se voda dostala do sklepu rodinných domů. „Opravují v ulici kanalizaci a ještě nám nestačili dodělat přípojky, takže máme sklep plný vody,“ postěžoval si majitel postiženého domu.

Voda vyplavila také sklady místní firmy na opravu nářadí a způsobila zde velké škody. „Seběhlo se to strašně rychle. Intenzivně pršelo jen zhruba půl hodiny, ale najednou se odevšad začala valit voda. Celý suterén, kde byly sklady se zbožím a kotle jsou pod vodou, škoda půjde do miliónů korun,“ posteskl si majitel českokamenické firmy.

Velká voda se prohnala i obcemi Dolní Habartice a Markvartice. Policie během večera zavřela i přístupovou komunikaci. Malá říčka Bystrá, ve které bývá maximálně po kolena vody, několikrát znásobila průtok a vylila se do okolních zahrad a domů.

„Odpoledne jsem ještě na zahradě grilovali, pak přišel krátký liják a do chalupy nateklo 30 centimetrů vody. Zahrada se proměnila v jednu velkou řeku,“ popisuje žena, která vyklízela spoušť, kterou voda napáchala.

Další zvýšené průtoky byly zaznamenány na řece Ploučnici v Benešově nad Ploučnicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám