Hlavní obsah

Debatu o vládě opanovala lejna, hnůj a sliz

Novinky, jas

Během dopolední části debaty předcházející hlasování o vyslovení důvěry vládě zazněla ve Sněmovně celá řada emotivních vystoupení, v nichž opoziční poslanci častovali počínání vlády expresivními výrazy. V sále tak zazněla přirovnání o růži a lejnu, hnoji či slizu.

David Rath řeční o slizu a hnojiVideo: Novinky

 
Článek

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik v rámci diskuse o tom, kdo je a není přeběhlíkem, použil bonmot o vůni růže a lejna.

"Diskuse o tom, jestli přeběhlictví je mezi vládou a opozicí, nebo jestli je vnímáno mezi jednotlivými stranami nebo ze strany pryč, mi připadá zástupná. Ostatně řečeno s klasikem, ať nazvu lejno růží, po růži přece vonět nezačne," vzkázal kolegům a sklidil potlesk svých spolustraníků.

Další z opozičních rétorů David Rath (ČSSD) posunul debatu výrokem o "odporném slizu". S poukazem na slova ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který VV označil za slizké, se jej chtěl dotázat, zda stejně "slizcí a odporní" jsou i Peakovci (myšlena skupina poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake, která se odštěpila od VV a avizovala podporu vládě; pozn. red.).

"A nebo jestli tím, že z toho odporného slizu vyrostla půvabná voňavá květinka paní Peake, se situace nějakým způsobem zásadně mění," tázal se Rath tou dobou nepřítomného Kalouska. "Pravdou je, že voňavé květiny rostou z toho nejsmradlavějšího hnoje," dodal s tím, že není přesvědčen o tom, je-li to i tento případ.

Odpovědi ministra se nedočkal i proto, že předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vyhlásila po jeho vystoupení polední pauzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám