Hlavní obsah

Opozice ve Sněmovně v noci kritizovala ceny energie, školství i Křivoklátsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovní debata k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) trvá již od čtvrteční jedné hodiny odpoledne. Potom, co o své práci a dalších plánech mluvili ministři, opět následovala opoziční kritika. Řadoví poslanci bez přednostního řečnického práva se totiž k vystoupení dostali až po mnoha hodinách od čtvrtečního zahájení jednání. Před osmou hodinou ranní jich bylo přihlášených ještě osm.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

Opoziční projevy se týkají zejména energetické krize, zdražování nebo afér kolem koaličního hnutí STAN. Jeden z nejkratších příspěvků zazněl z úst Milana Brázdila (ANO). „Vy ministři, kteří jdete proti lidem této vlasti, vy vlastizrádná vládo, moji důvěru jste nedostali a nedostanete,“ prohlásil.

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) soudí, že za vyvolání hlasování o nedůvěře si mohou představitelé koalice sami. Poukazoval na to, že vládní tábor neumožnil konání mimořádných schůzí ke kauzám STAN a k řešení vysokých cen energií. „Umíte jenom válcovat,“ vzkázal koalici.

Další poslanec ANO Marek Novák charakterizoval politiku Fialova kabinetu jako mlhavé proklamace, nekonečné analyzování a vysílání signálů. „Kauzy ohrožující bezpečnost státu naprosto ignorujete,“ řekl v souvislosti s aférou kolem kontaktů již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s Michalem Redlem stíhaným v pražském korupčním případu Dozimetr. Novák také uvedl, že arogance zaslepila vládu natolik, že není schopná obyčejné obyvatele ani vnímat.

Radek Koten z SPD prohlásil, že vláda jen pomlouvá ty země, které energetickou krizi úspěšně vyřešily. Sama je podle něj neúspěšná a bez naděje na úspěch, protože evropské řešení vysokých cen energií neexistuje. „Vy jste právě ti, kteří generujete Ruské federaci enormní zisky z prodeje plynu a vlastně je podporujete, enormním způsobem, a tvrdíte pravý opak,“ dodal.

Fiala: Mlejnek rezignuje prakticky okamžitě

Domácí

Potraviny, školství, energie

Poslanec ANO Karel Tureček, první řádně přihlášený do debaty, se předtím věnoval například rostoucím cenám potravin, vláda záležitost podle něho neřeší. Kabinet si podle něho neuvědomuje ani význam zemědělství z hlediska potravinové soběstačnosti do budoucna. Ministerstvo zemědělství vláda podle Turečka vrátila do 19. století, když jej změnila na ministerstvo orby. „Kdy skutečně za necelých 250 dní vláda v českém zemědělství zvorala, co se dalo,“ řekl.

Na školství se zaměřil další poslanec ANO Karel Rais. Kritizoval kabinet mimo jiné za to, že podle něho neplní sliby při zvyšování platů pracovníků ve školství a že nepředložil žádné řešení pro případnou další vlnu covidu-19. Rais také prohlásil, že vysoké školy nemají miliardové rezervy a kvůli růstu cen energií je nutná jejich podpora od vlády. „A co ta dělá? Zatím mlčí,“ řekl.

Jurečka k ANO: Zameťte si před vlastním prahem. Vildumetzová by měla rezignovat

Domácí

Koaliční poslanci nenechávali kritická vystoupení opozičních zástupců bez odezvy a na jejich výtky vždy krátce reagovali. V případě poukazování opozice na to, že kabinet neplní vlastní program, připomínali, že je u moci teprve osm měsíců.

„Venku už tu stoosmičku nemáte, vaše popularita klesá,“ řekl poslanec ANO Jiří Mašek. Vláda podle něj promarnila půl roku tím, že se věnovala Ukrajině, i když tuto pomoc nezpochybnil. Růst cen podle Maška kabinetu unikl. „Mně to trošku připadá, že zatahujete záchrannou brzdu u vlaku, který už havaroval,“ dodal.

Poslankyně SPD Marie Pošarová se opřela do kabinetu mimo jiné kvůli podle ní nedostatečné pomoci obyvatelům s vysokými platbami za elektřinu a plyn. „Jste ve všem neuvěřitelně pasivní a bojácní,“ vyčetla vládě. „Tato vláda namísto toho, aby dělala pronárodní politiku, tak se lísá ke svým mocnějším spojencům hájícím globalizaci, rozšíření a federalizaci Evropské unie pod vedením Německa, což akceleruje likvidaci naší státnosti,“ prohlásil další z poslanců SPD Vladimír Zlínský.

V předchozí debatě, po vystoupení ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL), se poslanci dostali do rozepře kvůli plánovanému vzniku Národního parku Křivoklátsko. Předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) označil odpor místních samospráv proti jeho vyhlášení za chybu bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který si to podle něj neodpracoval. Brabec to označil za nesmysl. Poukazoval například na to, že se měnila podpora Středočeského kraje a  ministerstvo podle něj navíc ohlásilo, že nebude nutit národní park proti vůli kraje. Varoval, že pokud bude ministerstvo tlačit park takzvaně na sílu, reakce místních nebude dobrá.

Brabec navíc poznamenal, že už také dlouho neslyšel o výběru národního ptáka, což je jeden z bodů vládního programu. Vzhledem k  počínání kabinetu, který označil za hrobaře průmyslu, se domnívá, že by to mohl být havran.

Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že kabinet důvěru dolní komory neztratí. K tomu, aby kabinet padl, se musí pro nedůvěru vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy nejméně 101. Opoziční ANO a SPD mají v plné sestavě 92 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám