Hlavní obsah

Davy lidí čekaly na otevření Pražského hradu, přivítal je prezidentský pár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od brzkého nedělního rána se na Hradčanském náměstí vytvořil dlouhý mnohostup zájemců o den otevřených dveří Pražského hradu. Za Matyášovou bránou, která se otevřela úderem deváté hodiny ranní, museli všichni projít bezpečnostními rámy. Když vystoupali po schodišti Sloupové síně, čekalo na první návštěvníky v Rothmayerově sále překvapení – prezidentský pár Eva a Petr Pavlovi.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

První návštěvníky přivítal osobně prezidentský pár

Článek

„Dal jsem při nástupu do funkce předsevzetí otevřít Hrad,“ uvedl prezident. Myslel tím podle svých slov nejen dny otevřených dveří, ale kulturní akce, výstavy, konference, Hrad jako otevřené místo.

„Ať se to lidem líbí, nebo ne, Pražský hrad je takovým koncentrátem naší nejen národní, ale i státní historie, staly se tu důležité věci a jsem rád, že jste se na to přišli bez omezení podívat,“ řekl Pavel a přál návštěvníkům, aby si prohlídku užili.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Frontu na Hradčanském náměstí stáli lidé už od rána

Prezidentský pár se s desítkami prvních návštěvníků pozdravil a fotil a podepisoval kartičky s portrétem prezidentského páru, rozdávanými u vchodu do sálu. Jednu z nich si odnesl Petr Douša z pražských Čakovic se synem. „Je to mimořádná událost a jsme tu díky synovi, který o tom v sobotu slyšel v televizi a řekl, že se chce jít podívat na pana prezidenta,“ řekl Douša. Před branou čekali od 7:30, první návštěvníci přišli už před 7:00.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

O fotku s prezidentem a první dámou byl velký zájem

Vstupné na okruhy Pražského hradu po letech razantně zdražilo

Stalo se

Jiný návštěvník, dagestánský student Amir Kurajev, prezidenta požádal, zda by s ním natočil videopozdrav od prezidenta, který by umístil na svůj blog. „Odpověděl mi, napište mi prosím do kanceláře,“ popsal Kurajev.

Brány a sály i kostely Pražského hradu jsou otevřeny do 15 hodin. Lidé mohou projít zdarma dva okruhy. Zpřístupněna je také Katedrála sv. Víta, Starý královský palác, Bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička a zahrady. Poslední vstup je možný v 16:30.

Pavel nevyloučil, že bude znovu kandidovat

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám