Hlavní obsah

Vstupné na okruhy Pražského hradu po letech razantně zdražilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. března razantně stouply ceny za prohlídkové okruhy Pražského hradu. Hlavní okruh vyjde dospělého na 450 místo dosavadních 250 korun, rodinu na 950 místo dosavadních 500 korun. Zvýšení cen oznámila prezidentská kancelář už v prosinci.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Katedrála sv. Víta na Pražském hradě

Článek

„Na vině je samozřejmě inflace a s ní související nárůst všech vstupů. Nejzásadnějším argumentem jsou však stamilionové investice, které nás čekají. Od rekonstrukce památek, jakou je třeba Ústav šlechtičen, až po nezbytnost obměny technologického zázemí, které pochází z dob socialismu,“ zdůvodnil tehdy ředitel finančního odboru prezidentské kanceláře Pavel Vyhnánek.

Zda investice souvisejí s působením nového hradního architekta Josefa Pleskota, nezmínil.

Vstupné na hradní okruhy se léta neměnilo, zatímco leckteré jiné památky se postupnými kroky dostaly na dvojnásobek někdejších cen. Cena za návštěvu katedrály sv. Víta, svatojiřské baziliky, Starého královského paláce a Zlaté uličky je podle prezidentské kanceláře nadále srovnatelná, často nižší než u obdobných evropských památek.

Okruhy Pražského hradu jsou také lákadlem hlavně pro zahraniční turisty. Loni Hrad napočítal na dva miliony návštěvníků, a protože jich z ciziny přijelo 97 %, znamená to, že domácích turistů bylo kolem 60 tisíc. Vstupné do památek si koupilo 1,4 milionu turistů.

Foto: Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze

Nové Probošství Pražského hradu

Správa Pražského hradu chystá ­až tři ­ dny otevřených dveří, při nichž je možné navštívit Hrad zcela zdarma. První připadá na příští neděli 10. března. Pro návštěvníky se chystají dva okruhy i s řadou běžně nepřístupných sálů a prostor pro nejvýznamnější státní, protokolární a společenské události.

Od 1. března zahájil novou sezonu také Zámek Lány. Cena prohlídky se podle jeho ředitelky Ivety Krupičkové nezměnila, zůstává na 200 korunách.

Hrad představil dva nové Pavlovy mluvčí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám