Hlavní obsah

Dárek pro Putina: Vybírají se peníze na raketomet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadační fond pro Ukrajinu během roku války na Ukrajině vybral peníze na bojové drony, tank nebo na mobilní protivzdušnou obranu. Přes platformu Dárek pro Putina, kde lidé posílají peníze na účet přímo ukrajinské ambasádě. Nyní vybírá na raketomet RM-70, přezdívaný Viktor, a 365 raket. Podle šéfa kampaně Martina Ondráčka se během pár hodin od spuštění vybraly dva miliony korun, což je dosavadní rekord.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Spoluautor kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček

Článek

Nyní vybíráte na raketomet RM-70 a 365 raket. Co říkáte tomu, že jsou Češi i po roce od začátku války na Ukrajině takhle štědří?

Nevěřil jsem, že to půjde takhle dobře. Říkal jsem si, že to spoustě lidí musí lézt už na nervy, ale spletl jsem se, protože jsme nezažili, aby během čtyř hodin, kdy jsme odstartovali jakoukoliv sbírku, vynesla dva miliony korun.

Pro nás je to o to větší překvapení, protože jsme se stali nadačním fondem. Domluvili jsme se s ukrajinskou ambasádou, že budeme shromažďovat peníze na našem účtu a sto procent toho budeme posílat ukrajinské ambasádě. V podstatě jsme lidem řekli, posílejte peníze na jiný účet, než na jaký jste zvyklí, a o to je větším překvapením, že to takto funguje. Pro mě je to skvělá zpráva – lidé si uvědomují, že to zdaleka není u konce a že Ukrajina musí vyhrát, protože je to jediné řešení.

Fiala: Tanky Leopard Česko potřebuje pro sebe

Domácí

Velký ohlas vzbudila také kampaň na tank T-72, přezdívaný Tomáš. Ten už na Ukrajině slouží?

Na Ukrajině je, a dokonce známe člověka, který ví, kde byl nasazen. Máme dohodu s ukrajinským štábem, že se časem dozvíme víc, zatím ty informace ale nemáme.

Kolik peněz na takový raketomet potřebujete vybrat?

Řekli jsme si, že posílat samotný raketomet RM-70 je málo. Proto jsme k tomu přibalili i 365 raket. Myslím si, že je to číslo, které bude v následujících dnech hodně rezonovat vzhledem k ročnímu výročí napadení Ukrajiny Ruskem. Dohromady je to tak 50 milionů korun.

Proč právě teď vybíráte peníze na raketomet a jak přišel ke jménu Přemysl?

Situace na trhu je složitá a zbraně na skladech nejsou. Podařilo se nám najít společnost STV Group s raketometem RM-70, který byl před modernizací. Díky vztahům, které s nimi máme, zahájili modernizaci ještě před tím, než jsme vybrali peníze.

Rusko nemá rezervy, aby posílilo ofenzivu v Luhansku, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

České raketomety jsou zbraní, která má tradici v ukrajinské armádě. Je do ní relativně dostupná munice a ničivá síla této zbraně je obrovská, Ukrajina ji potřebuje. Její dvacetikilometrový dostřel je přijatelný. Zjistili jsme, že na jednu salvu, což je 40 raket, zvládne „přeorat“ tři hektary. Když jsme se o tom bavili a zmiňovali slovo „přeorat“, tak v diskusích s kolegy najednou někdo řekl Přemysl. Je jaro, Přemysl patří na pole a jméno bylo na světě.

Kdy by mohl podle vás začít sloužit a jak bude logisticky náročné dostat ho na Ukrajinu?

Já to vlastně ani nechci vědět. Ve chvíli, kdy ty peníze vybereme, tak bude zbraň hotová k odeslání – někdy na přelomu dubna a května. Když je zbraň blízko svému dohotovení, tak zbrojovka ve spolupráci s ministerstvem obrany dává dohromady vývozní papíry a pak se tam zbraň nějak dopraví.

Kolik zbraní a vybavení pro vojáky jste za rok války na Ukrajinu poslali?

Z bezpečnostních důvodů nikdo nechce říkat, co se nakupuje. Víme, že se nakupují věci z Česka od českých výrobců, protože smyslem celého projektu je pomoci českému zbrojnímu průmyslu. Za nás víme, jaké konkrétní zbraně jsou před odesláním, například 15 protiletadlových systémů Viktor.

Možná se po válce dozvíme, co všechno se z tohoto účtu nakupovalo. Prokazatelně vím, že na Ukrajinu šlo poměrně velké množství munice. Byla to sbírka, o které jsme říkali, že nakrmíme Tomáše a jeho kamarády za 40 milionů.

Zelenskyj: Připravujeme se na krátkou válku a vítězství

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám