Hlavní obsah

Rusko nemá rezervy, aby posílilo ofenzivu v Luhansku, tvrdí analytici

Hlavní fáze ruské ofenzivy na Ukrajině se odehrává v Luhanské oblasti, ale ruská armáda nemá rezervy, aby se zvýšila intenzita a rozsah útoku. Tvrdí to analytici amerického Institutu pro studium války.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci ostřelují italskou houfnicí ruské síly na východě Ukrajiny

Článek

Analytici tvrdí, že ruské pozemní síly zpravidla působí v běžných formacích a jednotkách, nikoli v praporních taktických skupinách nebo jiných speciálních strukturách. „Absence několika kritických tankových jednotek naznačuje, že ruská armáda se nadále snaží nahradit vybavení, zejména tanky ztracené v předchozích neúspěšných útočných operacích,“ píše se ve zprávě institutu.

Experti dodávají, že ruské jednotky mohou mít v záloze některé obnovené mechanizované jednotky, ale podle nich jejich přesun na frontovou linii v Luhanské oblasti pravděpodobně radikálně nezmění průběh probíhající ofenzivy.

Podle institutu bude ruská ofenziva pravděpodobně nějakou dobu pokračovat a může dočasně nabrat na síle po nasazení posledních záloh (pokud vůbec nějaké bude), ale pravděpodobně skončí bez dosažení svých cílů a významných úspěchů, tvrdí institut.

Rusové ostřelovali východoukrajinskou Družkivku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám