Hlavní obsah

Fiala: Tanky Leopard Česko potřebuje pro sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika neplánuje, že by německé tanky Leopard, které získá darem za pomoc Ukrajině, poskytla obratem Ukrajincům k boji proti ruským agresorům. Premiér Petr Fiala (ODS) to v úterý uvedl po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Sleduji tu vnitroněmeckou diskusi, věřím, že se dospěje k dobrému řešení a Ukrajina získá všechnu potřebnou techniku včetně tanků,“ konstatoval Fiala.

„My jsme naše tanky T-72 poslali na Ukrajinu, a proto jsme domluvili tu podporu z Německa, abychom si zajistili bojeschopnost armády,“ uvedl premiér k dotazu, zda ČR neplánuje s německým stroji naložit podobně jako Polsko, které tlačí na udělení souhlasu Berlína s jejich vývozem na Ukrajinu.

„To je situace, kdy my pomůžeme Ukrajině a Německo kompenzuje situaci nám,“ dodal český premiér.

Vím, co to je kampaň, ale tohle přehnal, reaguje lotyšský ministr zahraničí na Babišova slova

Prezidentské volby

Fiala také ujistil německého kancléře o platnosti spojeneckých závazků České republiky plynoucích z členství v NATO. Ty svým „neobratným“ vyjádřením na čas zpochybnil prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO), když v televizní debatě řekl, že by nevyslal vojáky na pomoc napadenému Polsku a pobaltským státům. Později své vyjádření na sociálních sítích korigoval.

Vedle obranné spolupráce a dodávek tanků hovořili oba politici rovněž o energetice.

Reklama

Výběr článků

Načítám