Hlavní obsah

Další zkouška koalice: Ne všichni vládní poslanci odmítnou zrušení lustrací

Novinky, Václav Lang
Praha

Vládní koalici čeká pravděpodobně další spor. Ne všichni poslanci ČSSD a ANO totiž podle informací Novinek odmítnou návrh komunistů na zrušení lustračního zákona. Třetí strana koalice, lidovci, přitom v takovém případě hovoří o velkém problému pro jejich spojenectví s ČSSD a ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Článek

Pro návrh komunistů, který počítá se zrušením lustračího zákona, chtějí podle informací Novinek hlasovat přinejmenším dva poslanci ČSSD. Údajně tak učiní i někteří poslanci hnutí ANO.

Nepřímo to potvrdil i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Včera jsem prezentoval svůj názor do médií, že předpokládám, že naši poslanci nepodpoří a nepustí tento zákon do dalšího čtení, ale potom po jednání klubu jsem zjistil, že ne všichni mají stejný názor, proto jsme se domluvili, že bude volné hlasování. Nedokážu vyloučit, že někteří z našich poslanců mohou být pro, aby projednávání tohoto zákona pokračovalo dál,“ řekl Novinkám.

Bělobrádek: Velký problém

S tím ale mají zásadní problém lidovci, kteří před několika dny uvedli, že pokud bude někdo z koaličních poslanců hlasovat pro zrušení lustračního zákona, budou to považovat za jejich obejití. „V případě, že by to prošlo, považovali bychom to za velmi vážný problém. Nálada v klubu je velmi vyhrocená,“ řekl Novinkám ve čtvrtek šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Na dotaz, co by takovýto problém mohl v důsledku znamenat, nechtěl předjímat. „Nespekulujme, počkejme, jak to dopadne,“ řekl a připustil, že by to ale mohlo narušit vztahy uvnitř koalice. „To nepochybně. Dopředu jsme řekli, že je to pro nás závažná věc a že je to věc principiální,“ prohlásil.

Zaorálek zákon zkritizoval

Předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek to za tak vážný problém nepovažuje. „V koaliční dohodě to není, na koaličních jednáních tato diskuse vůbec nebyla vedená, tam jsme se v podstatě ani nedotkli lustračního zákona, takže předpokládám, že by to nemělo narušit vztahy,“ uvedl.

Kdo přesně se hodlá podpořit návrh komunistů, není jasné. Jisté však je, že například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na středečním jednání podobu lustračního zákona zkritizoval. „Jsem skeptický k té podobě lustračního zákona a říkám, ano, chránit stát musíme, musíme hledat způsoby, jak chránit jeho bezpečnost, ale nedělejme to způsoby, které vlastně nakonec v důsledku popírají princip ochrany individua, práv člověka a svobody,“ uvedl.

Reklama

Související články

Klaus je proti zrušení lustračního zákona

Bývalý prezident Václav Klaus je proti tomu, aby byl zrušen zákon o lustračním osvědčení, který mimo jiné zamezuje stát se ministrem člověku, který...

Výběr článků

Načítám