Hlavní obsah

ANO podalo další ústavní stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO podalo Ústavnímu soudu (ÚS) další stížnost. Domnívá se, že změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku jsou neústavní kvůli retroaktivitě. Ustanovení od letošního roku snížilo příspěvek i u dříve uzavřených smluv.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud bude řešit další stížnost hnutí ANO.

Článek

Státní podpora se od roku 2024 snížila z 2000 na 1000 korun ročně, a jelikož se dotýká všech smluv, jde podle hnutí ANO o nepřípustnou retroaktivitu. Klienti se navíc nemohou ze smlouvy vyvázat bez sankcí.

„Domníváme se, že stát prostě vrchnostensky zasahuje do jakéhosi vztahu se soukromými subjekty,“ uvedla již dříve k motivaci ústavní stížnosti místopředsedkyně ANO Alena Schillerová. Je to ale stát, kdo příspěvek vyplácí.

Již dříve ÚS odmítl zrušit ustanovení týkající se mimořádné valorizace důchodů. I v tomto případě ANO argumentovalo nepřípustnou retroaktivitou a oprávněným očekáváním penzistů.

ANO avizovalo, že hodlá ÚS zapojit i do diskuse o pravidlech na zvýšení rodičovského příspěvku.

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud stížnost zamítl

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám