Hlavní obsah

Výborný: Vláda vyjde vstříc některým požadavkům zemědělců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda vyjde vstříc části požadavků zemědělců, kteří hrozí protesty, oznámil v pátek po jednání se zástupci zemědělských organizací ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Rozhodnutí, zda se nakonec protesty budou konat, je tak podle něj na zemědělcích.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

Vláda podle Výborného letos přidá peníze na podporu životní pohody v chovech zvířat, dosavadních 672 milionů korun zvýší o 550 milionů korun.

Kabinet také příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství. Na tom má být dohoda s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

„Podobné požadavky byly mezi pěti podmínkami Zemědělského svazu a Agrární komory pro to, aby nepřikročily k protestu zemědělců 7. března v Praze,“ upozornil ministr zemědělství s tím, že rozhodnutí, zda nakonec protesty uspořádají, je na zemědělcích.

Zemědělci hrozí dalším protestem, Výborný je zklamal

Ekonomika

Výborný také slíbil, že vláda bude pokračovat v omezování byrokracie v zemědělství. „Například zrušením podmínky dokládání bezdlužnosti u investičních podpor,“ uvedl. „Ministerstvo zemědělství také zjišťuje rozsah kontrol v zemědělství a jejich potřebnost. Cílem je odstranění opakovaných kontrol,“ podotkl ministr.

Připomněl i plán letos zacílit na střední zemědělské podniky investiční podporu v objemu až tří miliard korun, což oznámil už po čtvrteční schůzce se zemědělci.

Výborný v pátek jednal s předsedou Zemědělského svazu Martinem Pýchou a prezidentem Agrární komory Janem Doležalem. Zemědělci žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace.

Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Ministr Výborný: Nesmyslům, jako je snižování počtu skotu, budu hlasitě bránit

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám