Hlavní obsah

Další náraz vlády u soudu: Povinnost testů před návratem do ČR autem zrušena

Aktualizováno

Pražský městský soud zrušil část opatření, podle něhož mohou úřady vyžadovat při návratu lidí z některých zemí negativní test na koronavirus. Konstatoval, že povinnost testu je omezením práva na vstup do ČR, který zaručuje Listina základních práv a svobod. Opatření je zrušeno k 17. červnu. Je to tak další neúspěch vlády u soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci.

Článek

Lidé, kteří nyní do ČR přijíždějí ze zemí s tzv. velmi vysokým rizikem, musí podle opatření v této zemi absolvovat test na koronavirus, aby se mohli do ČR vrátit. Podle soudu není možné tento test vyžadovat u lidí, kteří cestují individuální dopravou, například autem.

V případě návratu veřejnou hromadnou dopravou však soud povinnost zachoval.

Ministerstvo zdravotnictví opatření vydalo 28. května.

Hamáček se za policejní úlet na letišti omluvil, Vojtěch ho hájí

Domácí

„Soud shledal, že v případě návratu občana individuální dopravou lze sledovaného cíle, tj. ochrany veřejného zdraví, dosáhnout i mírnějšími prostředky, než je povinné absolvování testu u akreditované laboratoře před návratem do České republiky,“ uvedl soudce Štěpán Výborný.

Povinný test podle soudu v takovém případě představuje nepřiměřené omezení práva na svobodný vstup na území České republiky, které zaručuje každému občanovi Listina základních práv a svobod.

Od 21. června budou pro cestující do Česka platit mírnější pravidla

Domácí

Lidé, kteří cestují do zahraničí individuálně, museli před návratem zkoumat podmínky testování té které země a hledat akreditované laboratoře. Při cestě autem je ale podle soudu minimální riziko, že by někoho nakazili. Aby se případně nákaza nešířila dále v ČR, odráží podle soudu povinnost absolvovat další test po návratu po 5 dnech, do té doby budou lidé v samoizolaci.

U hromadné dopravy povinnost zůstává

Lidé, kteří cestují letadlem, autobusem či vlakem, test budou i nadále potřebovat. „Soud přihlédl především k nutnosti minimalizace rizika rozšíření nákazy covid-19 a zavlečení různých forem mutací onemocnění,“ vysvětlil Výborný. Pro soud bylo podle něj zásadní, že test není vyžadován z důvodu vstupu občana na území Česka, nýbrž proto, že se bude delší dobu pohybovat ve vysoce rizikovém prostředí – hromadném prostředku –, v němž se může nákaza šířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám