Hlavní obsah
Online

Babiš tahá suchý rohlík už i do Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se z popudu opozičního hnutí ANO na čtvrteční mimořádné schůzi zabývá údajnými korupčními kauzami vládních stran. ANO chce primárně řešit Podnikatelskou družstevní záložnu, v níž měl v minulosti uložené peníze premiér Petr Fiala (ODS). Schůzi, která začala v 9 hodin, sledují Novinky živě i on-line přenosem.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 11.4.2024Video: psp.cz

 
Článek

Jediným bodem mimořádného jednání, které si vyžádalo ANO, má být bod s názvem „vymlčené korupční kauzy vládních stran“, přičemž primárně se chtějí zástupci nejsilnějšího opozičního hnutí bavit o dění kolem zmíněné kampeličky.

„Jsou tam podivné dary pro ODS, podezření na praní špinavých peněz, záhadná zmizení stamilionů korun,“ popsala minulý týden šéfka poslanců ANO Alena Schillerová důvody, proč chtějí o záložně, o niž se nyní zajímají policisté i Česká národní banka, na plénu diskutovat.

Schillerová podle svých slov nepovažuje za problém chybějící položku ve Fialově majetkovém přiznání, ale údajné propojení podle ní problémové instituce s ODS.

Pořad schůze nebyl schválen

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z mimořádného jednání Poslanecké sněmovny je u konce. Děkujeme za přízeň.

Poslanci neschválili pořad schůze, což znamená konec mimořádné schůze. Pro bylo 67 poslanců, proti 79. 

Došlo tedy na očekávaný a takřka tradiční scénář, kdy se ke slovu dostali pouze řečníci s přednostním právem, což jsou členové vlády, vedení Sněmovny, předsedové stran a klubů. Řadoví poslanci by mohli promluvit až po schválení pořadu schůze, ale nestane se tak.

Schillerová: Ať premiér zveřejní své majetkové poměry

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová seznámila před hlasováním o pořadu schůze poslance s návrhem usnesení. Po premiérovi by mimo jiné chtěla, aby zveřejnil svá majetková přiznání.

Šéf poslanců ODS Marek Benda následně požádal o krátkou přestávku, aby se poslanci mohli sejít.

Kupka odmítl glorifikaci Havlíčka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se rozhodl Babišovi vyvrátit jeho tvrzení nejen ohledně inflace, ale i dopravy, o níž Babiš rovněž hovořil.

Kupka mimo jiné odmítl Babišovu „glorifikaci“ Karla Havlíčka coby ministra dopravy a připomněl některé stavby a projekty, které se rozjely, probíhají nebo se je již podařilo dokončit. „Z D35 se stane největší dopravní staveniště ve střední Evropě,“ připomněl Kupka.

Babiš mává rohlíkem

Babiš si vzal znovu slovo a obrací se, mávajíc suchým rohlíkem v ruce, směrem k ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS) a galerii pro veřejnost. Na ceně rohlíku, který s sebou v poslední době pravidelně nosí do diskusí, ale ohání se s ním třeba i na svých sociálních sítích, demonstruje zdražování v důsledku inflace za Fialovy vlády.

„Pane ministře, tohle je rohlík, 43 gramů, tukový. Dvě procenta inflace. Víte, kolik stál tenhle rohlík za Babiše? 1,70 až 1,90 korun. Kolik stojí za Fialy? 2,90 korun v Lidlu, 2,90 korun v Tescu. „Snažíte se lidem namluvit, jak je tu levno, no není,“ dodal.

Foto: záznam jednání PSP

Předseda ANO Andrej Babiš s rohlíkem

Reagoval také na Kupkova slova o tom, co všechno Fialova vláda dělá v oblasti dopravy a Kupkovo vymezení se vůči Havlíčkovu projevu. „Nehorázně lžete, když tu říkáte, co všechno je vaše práce. Není to vaše práce, děláte z lidí blbce. Chápu, že když sami nic nemáte, tak prodáváte naši práci,“ přisadil si Babiš.

SPD: Ve vládě nebudeme respektovat migrační pakt

Ke kritice vlády premiéra Petra Fialy se připojil předseda druhého opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Vláda podle něj „úmyslně ničí“ Česko a nezajímá se o své občany. „Servilita, protinárodní chování a politika proti občanům ČR,“ zhodnotil počínání vlády Okamura.

Okamura taktéž prohlásil, že kdyby po volbách bylo jeho hnutí ve vládě, odstoupí od ve středu europoslanci schváleného migračního paktu. „Pakliže bude SPD v příští vládě, nebudeme respektovat migrační pakt, i kdyby se v Bruselu stavěli na hlavu,“ prohlásil Okamura.

Migrační pakt postavil vládní europoslance proti Rakušanovi

„Zároveň prosazujeme referendum o migračním paktu, SPD je jedinou stranou, která v českém parlamentu prosazuje zákon o referendu včetně možnosti hlasovat o mezinárodních smlouvách. Hnutí ANO odmítá zákon o referendu k mezinárodním smlouvám, tedy odmítá možnost hlasovat o migračním paktu EU,“ vymezil se Okamura vůči svému možnému potencionálnímu koaličnímu partnerovi po volbách.

Cizí zásluhy si nepřivlastňujeme, odmítl kritiku Kupka

K řečnickému pultu se postavil ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a reaguje na předchozí řečníky. „Nikdo z nás si žádné cizí zásluhy nepřivlastňuje,“ odmítl Havlíčkovu kritiku.

Věnuje se obšírnému popisu své gesční oblasti, fungování různých firem, například Českých drah, prozatímním výsledkům současné vlády a popichování té minulé Babišovy.

V režii ANO

U řečnického pultu se dle očekávání střídají zatím pouze zástupci hnutí ANO, nyní mluví o vládních kauzách, konkrétně kampeličce a lidech s vazbami na ODS okolo ní, šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. Z vládního tábora vystoupil pouze premiér a předseda ODS Petr Fiala, který reagoval na projev předsedy ANO Andreje Babiše.

Sněmovna má víc mimořádných schůzí než řádných. Důvody i názvy jsou někdy bizarní

Máte paranoidní strach rozhodovat, vmetl vládě Havlíček

„Nemáte, pane premiére, odvahu, jak lídr do toho říznout, máte být rozhodný. Jestli něco chybí této vládě, tak je to rozhodnost, nedokážete rozhodnout vůbec nic. To jediné, co vás spojuje, je nenávist a možná strach, že tam nebudete. Máte paranoidní strach rozhodovat,“ opáčil směrem k vládě Havlíček.

Vyzdvihl zároveň rozhodnost Babišovy minulé vlády. „Nebyli jsme bezchybní, i v covidové době, musím uznat, jsme nasekali spoustu chyb, ale nemůžete nám vyčítat, že jsme byli nerozhodní,“ poznamenal.

Smrdící kauzy?

Podle Havlíčka není smyslem dnešní schůze upozorňovat na fungování vlády, ale zamyslet se nad kauzami, které smrdí.

„Smrdí nikoliv neschopností, ale kriminálem, zločinem, mafiánskými praktikami. Dnes zde vidíme první ligu organizovaného zločinu a propojení na vládní politiky. Máme tu dvě megakauzy, kampelička a Dozimetr, kdy byste tu v každé z vyspělých zemí už dávno nebyli po těchto dvou kauzách,“ prohlásil směrem ke kabinetu Havlíček.

„Dochází k tunelování veřejných organizací, nehovořím tu o selhání jedinců v regionech. To může nastat v každé straně, konečně i u nás to nastalo, neuhlídali jsme některé naše pobočky v krajích. Ale o tomto nemluvím, tohle se může stát v kterékoliv straně, podstatné je to, jak se k tomu která strana postaví. Našeho Krkošku jsme vyřešili během několika dnů, vy vašeho Půtu řešíte několik let,“ připomněl místopředseda ANO kauzu již bývalého moravskoslezského hejtmana ANO Jana Krkošky, nedávno odsouzeného za uplácení, a táhlou údajnou korupční kauzu libereckého hejtmana Martina Půty (STAN).

Nemáme už ani co kritizovat, míní Havlíček

„Hrozně rád bych vás kritizoval za hospodářskou politiku. Problém je, že vy žádnou nemáte. Stavíte nás do role, že už není ani co kritizovat,“ kritizuje Havlíček kabinet.

Podle něj například v oblasti dopravy se kabinet premiéra Petra Fialy chlubí kroky předchozí Babišovy vlády. Vyplísnil kabinet také například za kroky v energetice, kterými vláda reagovala na vysoké ceny energií, „vyhnali jste tím inflaci nahoru“.

Havlíček: Máte absolutní důvěru dvou procent lidí

Na Fialův proslov plný obhajoby vládní politiky bezprostředně po příchodu k řečnickému pultu reagoval první místopředseda ANO a stínový premiér Karel Havlíček.

„Máte absolutní důvěru, tedy u dvou procent obyvatel. Kdysi jsem řekl, že jsou to jen příbuzní, omlouvám se a opravím se, už to jsou jen přímí příbuzní,“ glosoval Havlíček, který následně přešel ke kritice fungování kabinetu.

Vláda i prezident si v důvěře polepšili, spokojenost s politickou situací je tristní

Fiala k ANO: Nepřejete Česku rozvoj, trpíte závistí

„Vše, co tu předvádíte, jsou snahy spojit mě s nějakou kauzou. Je to ukázka toho, že nepřejete České republice, aby se dobře rozvíjela. Trpíte závistí, nejistotou a zlobou vůči úspěchům, které má někdo jiný. Je potřeba to říct, pojmenovat a věcně na vaše výhrady reagovat,“ opáčil směrem k opozičním lavicím Fiala.

Dodal, že opozice má právo svolat mimořádnou schůzi a on to respektuje, ale ta nynější je dle něj pouze výsledkem neschopnosti ANO se vyrovnat s úspěchy současného kabinetu.

„Máme výsledky, nám se daří posouvat naši zemi kupředu, daří se nám restartovat klíčové oblasti naší ekonomiky a můžeme být jako Češi konečně hrdí na svou zemi. Že je konečně líp,“ uzavřel svůj proslov Fiala narážkou na heslo hnutí „ANO, bude líp“.

Fiala popichuje ANO

Fiala reagoval také na Babišovu kritiku, že jeho vláda není ekonomicky kompetentní. Odmítl ji.

„Naší ekonomice se začíná, proto opozice útočí právě teď, dařit díky krokům naší vlády. Opozice nemá politické argumenty, nedokáže reagovat na naše úspěchy, na to, že napravujeme politický amatérismus předchozí vlády a jejich celkovou neschopnost řídit stát,“ popíchl Babiše premiér.

Z opozičních lavic Sněmovny zazníval nesouhlas nebo smích. „Vidím, že už teď máte radost z ekonomického zlepšení,“ reagoval s úsměvem Fiala a začal s výčtem úspěchů své vlády, konkrétních čísel a kritikou kroků předchozího kabinetu.

Fiala: Ztrácíme tu drahocenný čas

Slovo si vzal premiér a šéf vládní ODS Petr Fiala.

„Myslím si, že tu trochu ztrácíme drahocenný čas, který bychom mohli věnovat něčemu jinému. Scházíme se tu znovu nad věcí, kterou jsme tu už probírali, a pokud jde o obvinění, která tu ANO vznáší proti mně, tak všechna jsem do největších podrobností už vysvětlil,“ řekl na úvod svého projevu Fiala a rýpnul si do Babiše.

„Pravá skutečnost, proč tu teď jsme, se skrývá jinde. Jedním z důvodů je možná to, že předseda ANO nedokáže unést, jak se tato Sněmovna nedávno postavila k jeho nečestným praktikám v politickém boji a hlavně proti bezpečnostním rizikům, které ze stylu jeho práce vyplývají,“ dodal.

Babiš podle něj svými kroky zpochybňuje závazky Česka ke spojencům a „hazarduje s osudem naší země“ v době, kdy je bezpečnostní situace ve světě nejrizikovější od konce 2. světové války.

„Teď se mě pan předseda snaží dostat na svoji úroveň, to se mu nepodaří, já nejsem ze stejného světa, jako vy, pane předsedo. Moje svědomí je čisté. Nejsem ani paranoidní a netrpím ani přesvědčením, že všichni lžou a kradou. Do tohoto světa se nenechám zatáhnout,“ odmítl Fiala, že by okolo něj v souvislosti s kampeličkou byla nějaká kauza. Babiš prohlásil, že záložna byla „pračka špinavých peněz“.

Jeden z kratších projevů Babiše

„Piráti jsou experti na dojení státu. Počet jejich trafik je rekordní,“ přisadil si Babiš na další vládní stranu.

„Tito lidé, ministr vnitra Rakušan, by ve vládě neměli vůbec sedět, teď na sobotním sjezdu STAN prohlásil, že v opozici jsou nebezpeční populisté a extremisté. Možná by bylo dobré, kdyby pan ministr přečetl, co je ten populismus. My jsme tu pro lidi,“ uzavřel Babiš svůj projev po zhruba hodině řečnění.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám