Hlavní obsah

Cyklisté mají smůlu. Nulová tolerance alkoholu zůstane, rozhodla Sněmovna

– Praha
Novinky, zpe

Dát si pivo nebo sklenku vína a odjet na kole, byť jen po cyklostezce, zůstane i nadále porušením zákona. Sněmovna ve středu zamázla návrh Senátu na toleranci alkoholu u cyklistů do výše půl promile.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci na jednání Sněmovny

Článek

Senátoři navrhovali mírnou toleranci alkoholu u cyklistů výhradně na cyklostezkách. Pozměňovací návrh připojila k novele o liberalizaci podmínek pro taxislužby. Návrh Senátu ale neprošel a ohledně tolerance alkoholu u cyklistů se nic nezmění.

Téma ve Sněmovně dlouhodobě vyvolává vášnivé debaty, jinak tomu nebylo ani ve středu. „Je to pokrytectví, říkat, že se nemá pít na lodičkách a na kolech, když to většina populace stejně dělá,“ prohlásil poslanec Marek Benda (ODS).

Stát může těžko chtít, aby cykloturista mezi vinnými sklípky měl hranici 0,00 promile
Miroslav Kalousek (TOP 09)

Řada poslanců argumentovala také tím, že na Moravě se investovalo do vinařských cyklostezek, ale cyklisté si nemohou dát legálně ani skleničku vína.

„Myslím, že ten stát by měl být srozumitelný, když investoval desítky milionů do vinné turistiky. Těžko může chtít, aby cykloturista mezi vinnými sklípky měl hranice 0,00 promile. Cyklista s půl promile nebezpečný není, o tom jsem přesvědčen,“ přidal se šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanec hnutí STAN Petr Pávek dokonce prohlásil, že příznivci nulové tolerance podporují sektářství ministerstva dopravy. Řekl také, že nulová hranice „je nástrojem totality“.

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová kritizovala Senát, který se o prolomení nulové tolerance u cyklistů snaží už poněkolikáté. „Nerozumím, proč nám páni senátoři opakovaně navrhují to, co už jsme několikrát zamítli. Je to populismus, a jde jim spíš o trochou té popularity,“ zhodnotila Valachová.

Ford vyvinul bundu pro cyklisty, která komunikuje s řidiči. Má pomoci bezpečnosti

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám