Hlavní obsah

Čunek, Půta nebo Vokřál nedostali pozvánku na Hrad

Slavnostního vyznamenávání u příležitosti 100. výročí vzniku Československa na Pražském hradě se v neděli nezúčastní hejtmani Martin Půta (STAN), Jiří Čunek (lidovci), Martin Netolický (ČSSD) nebo zlínský a brněnský primátor Miroslav Adámek (STAN) a Petr Vokřál (ANO). Nedostali totiž ani pozvánku. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v úterý uvedl, že Hrad nepozval ty, kteří se stále nevyrovnali se zvolením Miloše Zemana prezidentem.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek

Článek

„Dostal jsem ale pozvání ministra obrany na Vítkov a na přehlídku a tam samozřejmě půjdu, to si člověk musí užít takové věci, které jsou jen čas od času,” řekl k neúčasti na slavnostním předávání Půta.

I tak by na Hrad letos nešel, má jiný program. „Letos je těch akcí opravdu hodně, já budu na závěrečném koncertu Mezinárodního festivalu Lípa Musica v Novém Boru, který je k stému výročí republiky,” řekl Půta.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta oznamuje, že se vzdá mandátu poslance

Pozván nebyl ani zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Jsem přesvědčen, že zřejmě nepojedu, zúčastním se přehlídky, na kterou jsem byl pozván," uvedl Čunek. Také zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN) na oslavy nepojede. „Budu slavit ve Zlíně, otevíráme Památník Tomáše Bati,” řekl.

Pozvánku nedostal ani hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) a ani ji nečeká. V Praze se zúčastní vojenské přehlídky na Evropské třídě a navštíví koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu na Staroměstském náměstí.

Loni na Hrad pozván byl, před prezidentskou volbou ale podpořil Jiřího Drahoše. Zemanova konkurenta ve druhém kole podporoval i primátor Brna Petr Vokřál (ANO), který rovněž pozvaný není. Na Hrad nejede ani primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). „Pan prezident mě nepozval,” konstatoval. Důvodem je podle něj zřejmě to, že ho kritizoval za některé kroky.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nepozvání některých politiků zdůvodnil tím, že se vlastně jedná o laskavost. „Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že občané České republiky dvakrát ve svobodných a demokratických volbách zvolili prezidentem Miloše Zemana,” zdůraznil Ovčáček. [celá zpráva]

Zúčastní se Jermanová, Okleštěk nebo Stráská

Pozvánku na Hrad dostala naopak středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Účast jsem potvrdila,” uvedla.

Pozvání na Hrad dostal a zúčastní se i hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO). „Pan prezident bude vyznamenávat paní učitelku, která zachránila čtyři lidské životy. Je to pro mne obrovská čest, nemohl bych se nezúčastnit už jen z toho důvodu, že si toho nesmírně vážím," zdůvodnil Okleštěk. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) pozvánku rovněž obdržela a 28. října na slavnostní večer dorazí.

Jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) řekl, že dostal pozvánku v úterý. Na Hrad ale nepojede, protože je nemocný. „Že bych tam nejel kvůli tomu, že někdo dostane vyznamenání a jiný nedostane, tak to neberu. Určitě je mezi vyznamenanými spousta lidí, kteří si to zaslouží,” uvedl.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) pozvánku dostali. Oba se ale omluvili. Důvodem jsou akce v Moravskoslezském kraji. Ostrava například chystá dvoudenní víkendový výroční program. Rovněž primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) se omluvil.

Oslav na Hradě se dále nezúčastní hradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), ani hradecký primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub). Štěpán pozvánku nedostal. „Je to vůle pana prezidenta, koho při příležitosti stého výročí pozve. Dál to nebudu komentovat. Budu v regionu na různých akcích, které výročí připomínají,” uvedl Štěpán. Akcím v regionu dá přednost i Fink.

Pozvánku nedostal ani šéf Starostů Petr Gazdík nebo předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ti to naopak považují za čest. [celá zpráva]

Anketa

Dokáže podle vás prezident Miloš Zeman důstojně unést kritiku své osoby?
Ano
25 %
Ne
75 %
Celkem hlasovalo 4336 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám