Hlavní obsah

Čunek nebude kandidovat do Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda lidovců Jiří Čunek v úterý oznámil, že se v předčasných volbách nebude ucházet o křeslo v Poslanecké sněmovně. Čunek to řekl v rozhovoru pro Rádio Česko, přičemž zopakoval, že se znovu hodlá ucházet o post předsedy strany. Čunek také vyslovil názor, že Kalousek spolu s několika dalšími lidmi stranu "určitě opustí".

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

"Jsme stranou, která dokončuje koaliční projekt, ale ten jen dojíždí do 9. května. Poté se staneme čistě opoziční stranou," uvedl šéf lidovců. Překlenovací vláda je podle něj kabinetem, který si vytvořily dvě nejsilnější strany. "Jediný důvod, proč o podpoře uvažovat, je vážná hospodářská krize," řekl Čunek.

"Mirek Topolánek se z nějakého důvodu prezidenta (Václava) Klause bojí. Nechtěl mu dát možnost, aby on rozhodl. Já bych se ho nebál a mělo to zůstat tak, aby si ČSSD, která shodila vládu, vládu sama se stojedničkou postavila," prohlásil Čunek.

Čunek také řekl, že lidovci budou mít při hlasování o  vyslovení důvěry novému kabinetu závazné hlasování. Pokud je některý z poslanců nedodrží, neměl by však být ze strany vyloučen.

Kalousek a další stranu opustí, míní Čunek

Čunek také kritizoval svého stranického rivala Miroslava Kalouska. Strana se prý díky Kalouskovi nachází příliš napravo. "Myslím, že někteří stranu určitě opustí. Jestli je pro někoho přání ODS víc, než přání KDU-ČSL, ať přejde do jiné strany. Vedle Miroslava Kalouska tak vidím celkem tak čtyři lidi. Myslím, že po sjezdu by měli mít podstatně menší vliv," uvedl Čunek.

Vedle Čunka budou o nejvyšší post ve straně usilovat i poslankyně Michaela Šojdrová, europoslanec Jan Březina, první místopředseda Roman Línek a nynější ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Volební sjezd lidovců se uskuteční koncem května.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek už nechce kandidovat za lidovce

Někdejší předseda KDU-ČSL a ministr financí v demisi Miroslav Kalousek řekl v úterý Právu, že už nebude usilovat o místo na kandidátce mezi lidovci. Ministr...

Čunek bude opět kandidovat na šéfa lidovců

Úřadující předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v úterý potvrdil, že se na květnovém sjezdu strany bude znovu ucházet o funkci předsedy strany. Čunek tak rozšířil počet...

Výběr článků

Načítám