Hlavní obsah

Čtyři sta let starý kostel dostal ochranu proti ohni

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár vzácného kostela v Třinci-Gutech nebo Jurkovičova Libušína na Pustevnách. Dva obrovské požáry historických památek z nedávné doby, které způsobily nevyčíslitelnou škodu. A nevratnou, neboť i když budou památky obnoveny, už navždy půjde o jejich kopie. V Hradci Králové se dokončuje průkopnický projekt požární ochrany historické památky - dřevěného pravoslavného kostela sv. Mikuláše z počátku 17. století.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kostel sv. Mikuláše v Hradci Králové

Článek

Kostel bude podle vedoucího odboru památek hradeckého magistrátu Jana Falty chránit protipožární systém a venku bezpečností kamery napojené na městskou policii. To vše tak, aby historický ráz objektu nebyl narušen.

Podle něho se k rekonstrukci snažili od počátku přistoupit komplexně. „Objektu z hlediska požární ochrany hrozí několik nebezpečí. Počínaje vlastním provozem, neboť při pravoslavné liturgii se často užívá otevřený oheň, přes závadu na elektroinstalaci až po úmyslné založení či úder blesku.

Než začne hořet

„Zabudovaná čidla budou nasávat vzduch z interiéru a jednotka bude vyhodnocovat jeho kvalitu. V okamžiku, když začne doutnat požár, tedy ještě, než se objeví plameny, systém tuto změnu zaznamená čidly a spustí poplach. Pokud nedojde během velmi krátké doby k zásahu, otevřou se ventily samohasícího stabilního zařízení a prostor kostela se zaplaví plynem, který by měl v řádu desítek vteřin vznikající požár eliminovat,“ sdělil Falta.

Jak dodal, je to velmi důležité, neboť jak ukazuje praxe, požáry kostelů jsou většinou velmi rychlé.

Zatímco proti žháři chrání kostel zabezpečovací zařízení, které bude v případě narušení prostoru kolem stavby ihned informovat městskou policii, proti požáru způsobenému zásahem blesku je chráněn hromosvodem, jenž ale není na první pohled vidět. „Jde o izolované vodiče, které můžeme vést po dřevěných konstrukcích. V našem případě ho vedeme mezerou mezi pláštěm kostela a vnitřním roubením.”

Protipožární opatření přišla zhruba na půl miliónu korun.

Kostelík pochází z obce Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století ho Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Od té doby žádnou větší opravou neprošel. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám