Hlavní obsah

Čtenáři Novinek pomohli nemocnému pivovarníkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou solidaritu prokázali čtenáři Novinek.cz a další lidé poté, co v pátek server uveřejnil příběh nemocného pivovarníka Radka, otce dvou malých dcer. Ve sbírce na pomoc jeho rodině se během několika dní podařilo vybrat cílovou částku.

Foto: Petr Marek, Právo

Nemoc vzala Radkovi možnost žít naplno

Článek

Cílem sbírky, kterou na platformě Donio založili Radkovi spolupracovníci, bylo vybrat milion korun na rekonstrukci domku, kde by nemocný muž s rodinou mohl důstojně bydlet. V době zveřejnění článku v ní bylo pouhých 305 tisíc, už ten den ale začaly peníze rychle přibývat a nyní už je cílová částka překonána. Dárci do pondělního poledne poslali už přes 1,2 milionu korun.

„Nemůžeme tomu uvěřit. Když jsme se v pátek odpoledne dívali na sbírku a bylo tam tři čtvrtě milionu, brečeli jsme. Nedoufali jsme, že se peníze, které potřebujeme, vyberou,“ řekla Právu v pondělí dopoledne Radkova manželka Jana Přidalová.

„Podařila se úžasná věc. Všem strašně moc děkujeme. Je neskutečné, kolik je na světě dobrých lidí, co jsou ochotni nezištně pomoci. Díky jim všem budeme moci zase slušně žít. Věřím, že už v létě budeme v novém,“ dodala vzápětí.

Kvůli nemoci je ležák, žil v přívěsu, je bez peněz a doufá v uzdravení

Domácí

Radek, táta devítileté Denisky a o tři roky mladší Kamilky žil s dětmi a manželkou Janou úplně normálně. Věnoval se dětem, rodině a jako každý měl své plány. Chtěl rekonstruovat domeček, který si pořídili na kraji Hanušovic. Autoimunitní nemoc, která mu ničila nervová zakončení v končetinách, mu však během pár měsíců vzala v devětatřiceti letech práci a možnost žít na plno. Z živitele rodiny se ze dne na den stal ležák.

Psychické utrpení jeho, malých dcer a ženy zhoršují zcela nevyhovující podmínky bydlení, které kvůli nedostatku financí nemohou vyřešit sami. Před pár dny ještě všichni bydleli u domu v karavanu, který Radek dostal darem od kamaráda, ale v němž nemohla rodina zůstat s příchodem chladnějšího počasí. Museli se proto vrátit do bytu u nádraží, kde žili předtím. Tam jsou však prudké, točité schody a je těžké dostat se nahoru do druhého patra. Manželka Jana, která se o Radka stará, se tam bez pomoci druhých neobejde.

Čtenáři Novinek pomáhají ženě, aby mohla být samostatná

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám