Hlavní obsah

Čtenáři Novinek pomáhají ženě, aby mohla být samostatná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký zájem čtenářů vyvolal příběh handicapované ženy z Ostravy, která odešla z areálu Rehabilitačního ústavu v Hrabyni na Opavsku, aby se pokusila žít samostatně. Server Novinky.cz a deník Právo článek s životním příběhem zdravotně postižené ženy zveřejnily letos v září. Johana Pascale Veličková v něm popisuje, jak si pořídila byt a nyní čelí překážkám různého druhu, aby si bydlení udržela. Je totiž zcela rozhodnutá se do ústavu již nikdy nevrátit.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Žena trénuje pohyb o berlích, rehabilituje i zkouší se pohybovat v cizím prostředí.

Článek

Po zveřejnění článku se čtenáři začali obracet na redakci s dotazy, jak mohou ženě, která po dětské mozkové obrně skončila na invalidním vozíku, trpí autismem a má Tourettův syndrom, pomoci. Navíc je Pascale Veličková sirotek.

Vychovávali ji dědeček s babičkou, a to až do jejich smrti. Pak byla dva roky v pěstounské péči, a nakonec tedy v hrabyňském ústavu, kde si našla i manžela. Ten však před dvěma roky zemřel, a tak na vše opět zůstala zcela sama.

Založení sbírky

„Velmi si vážím reakcí všech čtenářů a moc děkuji všem, kteří mě podpořili a nabídli mi jakoukoliv pomoc. Naštěstí mám i kolem sebe dobré přátele, kteří za mnou stojí a i nyní mi pomohli ten nečekaný zájem lidí o můj příběh zvládnout,“ reagovala žena, které dva roky trvalo než vůbec byt, jenž by vyhovoval jejímu postižení, našla.

A také se bohužel musela kvůli němu zadlužit a vzít si úvěr ve výši 600 tisíc korun. Vlastní peníze na nákup bytu totiž nestačily.

Žena z Ostravy bojuje za svou samostatnost. Do ústavu se vrátit nechce

Domácí

Na základě reakcí čtenářů si nyní Pascale Veličková založila sbírku. „Požádala jsem o založení sbírky neziskovou organizaci Znesnáze21. Tam mohou ti, kteří mě chtějí podpořit, poslat finanční dar,“ upřesnila žena.

K pátečnímu poledni bylo ve sbírce vybráno 16 500 korun z cílové částky, která je stanovena na 160 tisíc korun. V současnosti je ve sbírce vybráno 19 219 korun. Do konce sbírky zbývá 64 dnů.

Výtěžek sbírky půjde na rehabilitace a příspěvek na úvěr na bydlení. Johana totiž potřebuje lázeňskou péči a také finance na zajištění asistentů, kteří jí pomáhají s péčí o domácnost, ale také o ni samotnou.

Foto: Právo

Žena se naučila malovat ústy.

Hledání další práce

„Abych si udržela svůj zdravotní stav, tak musím hodně rehabilitovat. Problém je v tom, že nárok na lázně mám jen jednou za dva roky, ale já to potřebuji každoročně,“ svěřila se žena.

„Navíc mi zdravotní pojišťovna vždy proplatí jen polovinu. Vždy to velmi zatíží můj už tak velmi napnutý rozpočet. Na home office si totiž nyní vydělám 4000 korun,“ dodala.

Už příští týden se ale vydá zeptat do organizace Target, která jí přislíbila pomoc s hledáním druhého zaměstnání.

„Za to, že mi lidé nabízí finanční pomoc i práci, jim nesmírně děkuji. Jen díky nim si budu moci například připlatit procedury v lázních v Klimkovicích, které mi moc pomáhají,“ líčila žena, která by si ráda dodělala maturitu.

Navíc maluje ústy obrazy a píše básně. Pro své vytištěné knihy hledá vydavatele.

Sbírku lidé najdou zde:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám