Hlavní obsah

ČT dá víc prostoru menším stranám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Diváci České televize (ČT) by se mohli po volbách na obrazovce na obrazovce častěji setkávat se zástupci menších stran, které nemají zastoupení ve Sněmovně. Veřejnoprávní stanice uvažuje o novém pořadu na programu ČT24, který by se věnoval právě neparlamentním stranám. Moderátor Václav Moravec ve středu slíbil Radě ČT, že si hosty z menších stran bude častěji zvát do svých Otázek.

Článek

Nedostatečný prostor ve vysílání ČT uvedlo jako důvod své stížnosti na neplatnost voleb hnutí Nezávislí. [celá zpráva] Za údajnou diskriminaci kritizovaly ČT i jiné strany. Vadí jim, že se jejich zástupci v porovnání s představiteli velkých parlamentních stran do televize prakticky nedostanou.

"Za celý tým Otázek Václava Moravce můžu slíbit, že nejen před volbami, ale i po volbách se budou zástupci relevantních stran objevovat v Otázkách, i v mezivolebním čase," řekl Moravec na středečním jednání rady ČT. "Ale jejich představa, že dostanou stejný prostor jako jiné strany, které mají silnější relevanci, je nemístná," dodal.

Podle Moravce byli do jeho pořadu zváni hosté z mimoparlamentních stran už dříve než jen před volbami. Uvedl například bývalého předsedu Strany zelených Jana Beránka, Vladimíra Železného za Nezávislé demokraty, Janu Hybáškovou za SNK-ED nebo Petru Edelmannovou za Národní stranu.

Radní pochválili moderátora Moravce

Václav Moravec se dočkal od členů Rady ČT uznání za svou předvolební sérii Otázek. Za práci na vysílání před volbami a během nich pochválili radní všechny pracovníky televize, kteří se na něm podíleli. Rada ocenila, že veřejnoprávní stanice letos odvysílala téměř 137 hodin volebního vysílání na ČT1, ČT2 a ČT24, což představovalo celkem 119 samostatných pořadů. Při předchozích volbách v roce 2002 to bylo pouze 35 hodin.

Podle ředitele zpravodajství ČT Zdeňka Šámala obdržela televize 12 stížností na předvolební a volební vysílání ČT. Týkaly se prý většinou právě prostoru pro neparlamentní strany ve vysílání ČT a regionálních předvolebních Otázek Václava Moravce speciál. Stížnosti podle něj nebyly závažné. "ČT podle mého názoru splnila veřejnoprávní poslání v tomto směru," uvedl Šámal.

Reklama

Související články

ČT dá víc peněz na výrobu filmů

Česká televize chce ještě pro letošek věnovat o třetinu peněz více na výrobu původních českých filmů. Oznámil to generální ředitel ČT Jiří Janeček jako...

Reportér Novy chce od Paroubka omluvu

Šéfreportér zpravodajství televize Nova Jan Tuna se ohradil proti sobotním výrokům předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který v emotivním komentáři volebních...

Výběr článků

Načítám