Hlavní obsah

ČSSD si schválila dlouhodobý program. Vadí jí, že jsou v Česku nízké daně

– Brno
Novinky, zpe

Na brněnském výstavišti v sobotu pokračoval sjezd ČSSD. V pátek si strana zvolila nové vedení, nyní schválila dlouhodobý program, ze kterého budou vycházet priority pro letošní sněmovní volby. Sociální demokracie v dokumentu například kritizuje nízkou úroveň daní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek hovoří na sjezdu ČSSD ke svým spolustraníkům

Článek

Dlouhodobý program půl roku připravoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v pátek obhájil post místopředsedy. V padesátistránkovém dokumentu se píše například o daních či mezích privatizace.

„Naše nízká úroveň daňové kvóty podlamuje státní rozpočet a vynucuje si rozsáhlé škrty ve výdajích, zejména v sociální oblasti a infrastruktuře,“ stojí v programu.

Nikdo nesmí o státě uvažovat jako o svém vlastnictví a o lidech jako zaměstnancích
Lubomír Zaorálek (<a title="https://tema.novinky.cz/cssd-" href="https://tema.novinky.cz/cssd-">ČSSD</a>), ministr zahraničí

Zaorálek v pátek na sjezdu delegátům řekl, že v programu se často opakuje slovo demokracie, což je podle něj v těchto časech velmi důležité. „Rozšiřujeme demokracii o tu sociální dimenzi,“ prohlásil.

Znovu se vymezil proti ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Jestliže někdo vstoupil do české politiky s tím, že bude spravovat stát jako firmu, tak je to něco jako zásadně nedemokratického. Nikdo nesmí o státě uvažovat jako o svém vlastnictví a o lidech jako o svých zaměstnancích,“ hřímal šéf české diplomacie. Narážel tak na jedno z Babišových předvolebních hesel, že bude stát řídit jako firmu.

Emotivní projev ministra zahraničí Lubomíra ZaorálkaVideo: Václav Toman, Novinky

Jedním z hlavních témat, na které chce strana přilákat voliče, je progresivní zdanění. „Klíčovým nástrojem politiky ČSSD je progresivní daň z příjmů fyzických osob a majetkové daně. Progresivní zdanění je osvědčenou metodou pomáhající hospodářství jak z makroekonomického, tak ze sociálního hlediska,“ píše se v dokumentu.

„Potřebujeme nový dlouhodobý program, který definuje naši politiku pro příštích patnáct, dvacet let. Chceme snížit daně čtyřem miliónům lidí, o tom, jak chceme financovat zdravotní péči v příštích letech a že jsou pro nás nepřípustné poplatky ve zdravotnictví,“ řekl už dříve v rozhovoru pro Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který v pátek rovněž obhájil svoji funkci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám