Hlavní obsah

Sobotkovi blahopřejeme, ale po volbách ho stejně zaříznou, vzkazují politici

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově zvolenému předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi ostatní politici ke zvolení blahopřáli, a to včetně jeho protivníků z opačného politického spektra. Někteří ho ale varovali, že může být předsedou ČSSD jen do podzimních voleb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„ČSSD nemá jinou možnost, momentálně je to strana jednoho muže,“ myslí si úřadující předseda STAN Petr Gazdík. Podle něj bude zásadní, jaké delegáti sjezdu zvolí místopředsedy.

„Z nich se patrně bude rekrutovat příští předseda ČSSD. U sociálních demokratů je zvykem svého předsedu po neúspěšných volbách drsně zaříznout. Nepřál bych panu Sobotkovi, aby ho to potkalo,“ uvedl pro Právo Gazdík.

Bohuslav Sobotka ke svému zvolení předsedou ČSSD

„Panu premiérovi jsem gratuloval. Dalo se čekat, že bude zvolen,“ uvedl vicepremiér a lídr ANO Andrej Babiš.

Podobná slova volil místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Těžko to mohlo být překvapení, byla to poněkud jednosměrná cesta. Spíš bude zajímavé, jaké bude celé vedení ČSSD,“ řekl Právu.

Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy ČSSDVideo: Václav Toman, Novinky

„Panu Sobotkovi lze poblahopřát s tím, že ho čeká jeden z nejtěžších úkolů jeho politické kariéry. Volby budou náročné a po nich se debata o předsedovi znovu oživí,“ uvedl Dolejš.

Solidní mandát

„Panu předsedovi gratuluji ke zvolení i velmi solidnímu mandátu,“ řekl Právu vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Není to překvapivé. Byl jediný kandidát a úřadující premiér. Panu Sobotkovi ke zvolení blahopřeji,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Pan Sobotka je sice náš hlavní ideový protivník, ale ČSSD je demokratická strana. Bohužel otevírá náruč komunistům a nevylučuje ani pokračování levicově populistické vlády,“ dodal Fiala.

„Blahopřeji ke zvolení a přeju mu hodně sil do volebního klání. Doufám, že si vedení ČSSD uvědomuje hlavní prioritu, o kterou se teď vede zápas, a to je plnohodnotná parlamentní demokracie,“ řekl Právu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám