Hlavní obsah

ČSSD se ve středních Čechách dohodla s komunisty na podpoře

Novinky, jov, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

ČSSD se ve Středočeském kraji definitivně dohodla s KSČM na podpoře své menšinové vlády. Komunisté získají za podporu místa ve vedení výborů. ČSSD možná ještě bude jednat o podpoře své menšinové vlády s nezávislými starosty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath na jednání se zástupci středočeské KSČM

Článek

Po jednání s ČSSD oznámil dohodu o veřejné, nikoli tedy tiché podpoře jeho strany menšinové Rathově vládě šéf středočeské KSČM Stanislav Grospič.

„Dnes nám bylo oficiálně oznámeno, že se představitelé KSČM rozhodli podpořit jednobarvenou krajskou vládu sociální demokracie,“ prohlásil v pátek šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš na tiskové konferenci pro jednání s komunisty.

„Konzultace považujeme po dnešním dni za uzavřené, co se týká podpory pro jednobarevnou menšinovou vládu,“ doplnil. Je podle něj ale možné, že se ČSSD bude ještě o podpoře své vlády bavit s nezávislými starosty.

KSČM splnili sociální demokraté její požadavek, aby se veřejně přihlásili k tomu, že je komunisté podporují.

Rath: ODS je nafoukaná

„Jsme si vědomi, že bez podpory demokraticky zvolených členů krajského zastupitelstva, kteří se hlásí k politickému středu a k levici včetně KSČM, nelze v plné míře uskutečnit záměry a cíle deklarované v programovém prohlášení pro jednobarevnou menšinovou vládu ve Středočeské organizaci,“ uvádí se v materiálu týkajícího se programových cílů menšinové krajské vlády sociální demokracie.

„Kulturou jednání se vůbec nedají srovnat s ODS, protože se chovají slušně a kulturně,“ pochválil komunisty. Představitelé ODS se podle něj chovají jako předlistopadoví příslušníci StB nebo ÚV KSČ.

„Nafoukaně, arogantně,“ uvedl Rath. KSČM podle něj prospělo dvacet let v „politickém exilu“. Rath dokonce prohlásil, že za výsledek jednání, kdy vznikne menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů, nese odpovědnost končící hejtman Petr Bendl (ODS), který se odmítl s ČSSD bavit.

„Tatínkem jsme my a maminkou pan hejtman Bendl. Toto Petrovi Bendlovi nikdo neodpáře,“ sdělil. Podle Ratha míří nyní Bendl na ministerstvo zemědělství, považuje to za faktor, který uklidní situaci v krajském zastupitelstvu.

Na Olomoucku jednání pokračují 

V Olomouckém kraji zatím zůstává podoba budoucí koalice ve zdejším zastupitelstvu otevřená. Sociální demokraté, kteří již dříve oznámili, že neuvažují o vytvoření krajské vlády spolu s komunisty, zatím ponechávají ve hře všechny možné další varianty.

V Olomouckém kraji zatím zůstává podoba budoucí koalice ve zdejším zastupitelstvu otevřená. Sociální demokraté, kteří již dříve oznámili, že neuvažují o vytvoření krajské vlády spolu s komunisty, zatím ponechávají ve hře všechny možné další varianty.

„Nic jsme zatím neuzavřeli,“ řekl Právu v pátek lídr ČSSD a pravděpodobný budoucí hejtman Martin Tesařík po další ze schůzek vyjednavačů sociálních demokratů, občanských demokratů a lidovců. Podoba koalice by podle informací Práva mohla být známa v pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám