Hlavní obsah

ČSSD se ptá na příčiny neúspěchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příčinou neúspěchu sociálních demokratů ve volbách do krajských zastupitelstev byla malá účast voličů a neschopnost ČSSD získat je na svou stranu. Někteří sociálnědemokratičtí lídři také nejsou spokojeni s tím, jakým způsobem byla vedena centrální volební kampaň. Nejsilnější vládní strana ve volbách skončila na třetím místě za ODS a KSČM.

Foto: Gabriela Culík Končitíková

Ing. Pavel Velev, ředitel NTB, uvítal návštěvníky přednášky

Článek

Někteří sociální demokraté se ztotožnili s argumentací pražského vedení, které zdůrazňuje, že se od červnových voleb do Evropského parlamentu zvýšila podpora voličů ČSSD o šest procent.

Lídr ČSSD v Moravskoslezském kraji Hana Nováčková se domnívá, že se už sociální demokracie odrazila ode dna, jen čekala, že to půjde rychleji. "Tento zisk a nárůst přičítám kampani a jednoznačně výměně předsedy. Kdyby to zůstalo, jak to bylo, tak jsme dopadli mnohem hůř," uvedla.

"Je ještě brzy na hodnocení, jestli jsme my v krajích i vedení ČSSD udělali při kampani pro dobrý výsledek maximum," uvedl předseda liberecké ČSSD Jiří Rudolf. Hlavní příčinu neúspěchu vidí v malém zájmu voličů, což pomáhá ODS a KSČM.

Regiony kritizují centrum

Obecná kampaň, postavená na celostátních, nikoli krajských problémech, se nelíbila volebnímu lídrovi ČSSD v kraji Vysočina Vladimíru Novotnému. "Stranické vedení by se mělo zamyslet, jakým způsobem vést komunální, krajskou a parlamentní volební kampaň," uvedl. Příště je podle něj třeba víc propagovat práci kraje a ukazovat, že ČSSD problémy umí řešit. Voliče podle něj ovlivnila i konfrontační politika vlády a parlamentu. Heslo Za nás bude lépe, voliči podle šéfa ČSSD Vysočiny Zdeňka Chláda nepochopili.

Centrální kampaň nebyla v krajích účinná i podle volebního lídra ČSSD na Zlínsku Jaroslava Drozda. "Nezaujala lidi natolik, aby šli volit," uvedl. Připustil jen, že přispěla k jednotě strany a ukázala její "novou tvář". "Nepůsobili jsme už rozhádaným dojmem, ale jednotně a dynamicky," dodal.

Sociální demokraté v Královéhradeckém kraji naopak příčinu neúspěchu ve stylu volební kampaně nevidí. "Máme nepevné voličské jádro a nízká volební účast nám nenahrává. Naši voliči považují za důležité pouze volby do Poslanecké sněmovny," řekl jejich volební lídr Pavel Trpák.

Cö je příčinou neúspěchu ČSSD?
Hlasujte v anketě na konci článku

"Nevíme, co je příčinou, ze všeho nejpravděpodobnější je, že neumíme oslovit lidi," míní šéfka jihomoravské ČSSD Zuzana Domesová. ČSSD podle ní nepřesvědčila své stoupence, aby přišli k volebním urnám, a tudíž je nezaujala. S vysvětlením volebního neúspěchu si neví rady lídr jihočeské kandidátky ČSSD Miroslav Krejčí, který si chce počkat na závěry centrálních orgánů strany.

Zeman: příčinou personální genocida

Podle expremiéra Miloše Zemana ČSSD prohrála krajské a senátní volby vinou nedostatku výrazných osobností. "A myslím si také, že příčinou tohoto nedostatku osobností je pokračující personální genocida v sociální demokracii, která trvá už dva nebo tři roky a která vede k vytlačování úspěšnějších lidí těmi závistivými, méně úspěšnými neosobnostmi," řekl bývalý šéf nejsilnější vládní strany, který tráví penzi v Novém Veselí na Žďársku.

Cestu ven z tohoto marastu Zeman vidí v úpravě stanov. Navrhl prý změnit je tak, aby lidé, "za nimiž jsou prokazatelné pracovní výsledky, nebyli ostrakizováni, a naopak lidé, kteří v životě nic nedokázali, se nedostávali do významných funkcí".

Anketa

Jaká je podle vás příčina špatného výsledku ČSSD?
špatná volební kampaň
3,9 %
nízká volební účast
6,6 %
málo osobností na kandidátkách
4,4 %
nedůvěryhodný program
81 %
jiná
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4014 čtenářů.

Reklama

Související články

ODS vyhrála ve 12 z 13 krajů

ODS vyhrála ve volbách do krajských zastupitelstev ve dvanácti z třinácti krajů, jen v Jihomoravském kraji zvítězila KDU-ČSL. ODS získala v průměru 36,35 %...

Do Senátu v prvním kole pouze Šneberger

Pouze plzeňský primátor Jiří Šneberger (ODS) se probojoval do druhé komory Parlamentu z prvního kola senátních voleb. V obvodě Plzeň jih získal 50,52 procenta,...

Výběr článků

Načítám