Hlavní obsah

ČSSD připouští debatu o zrušení zákazu vládní spolupráce s komunisty

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté připouštějí debatu o zrušení tzv. bohumínského usnesení, které vítězi krajských voleb zakazuje spolupráci na vládní úrovni s nyní významně posílenou KSČM. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ale hodlá diskusi otvírat jen v případě, že levice získá po volbách do Sněmovny většinu. Jeho zástupce Michal Hašek uvedl, že v ČSSD není žádné téma tabu k diskusi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed), kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier (vlevo) a předseda stranického klubu Jeroným Tejc mohli být po volbách spokojeni.

Článek

Sobotka na dotaz Novinek uvedl, že nyní nemá debata o zrušení zákazu spolupráce s komunisty význam, protože se nepodařilo dosáhnout předčasných voleb do Sněmovny. Jiná situace by ale nastala, pokud by v tomto hlasování získala levice, tedy ČSSD a KSČM, většinu.

„Pokud by levice měla většinu v příští Poslanecké sněmovně, tak si myslím, že je legitimní otázkou tuto debatu otevřít,“ řekl Sobotka. Zároveň ale uvedl, že „reálnou variantou“ je v takovém případě menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů. O ní se už v rámci sociální demokracie diskuse vede.

Bohuslav Sobotka hodnotí volbyVideo: Novinky

Sociální demokraté podle svého šéfa nejpozději v neděli sdělí stanovisko, které kandidáty podpoří ve druhém kole senátních voleb, které se konají za týden. Sobotka ale už prohlásil, že jeho strana bude spíše podporovat kandidáty nevládních stran. Fakticky tak podpořil kandidáty KSČM.

První místopředseda ČSSD Hašek na otázku, zda je po krajských volbách na místě debata o zrušení tzv. bohumínského usnesení, uvedl, že pro jeho stranu není žádné téma tabu. „V ČSSD není žádné téma tabu k diskusi, Bohumín ale není o komunální a regionální politice,“ sdělil.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa jde o věc ČSSD. "To není otázka na mě, to je otázka na sociální demokracii," uvedl k tomu, zda by podle něj měla ČSSD zahájit diskusi o zrušení usnesení. Filip zároveň poukázal, že v těch krajích, kde ČSSD vládla s KSČM nebo s její podporou, obě strany posílily.

Reklama

Výběr článků

Načítám