Hlavní obsah

ČSSD odmítá interpretaci Nejvyššího soudu, je prý v rozporu s ústavou

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté odmítají výklad Nejvyššího soudu o imunitě, na jehož základě byli propuštěni tři exposlanci ODS z vazby. Podle nich je v rozporu s ústavou i s Listinou základních práv a svobod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD).

Článek

„Poslanci nemůžou být nadlidi,“ ohradil se na tiskové konferenci proti stanovisku Nejvyššího soudu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Výrok soudu o tom, že poslance při složení mandátu chrání imunita, je podle něj v rozporu s ústavou a s Listinou základních práv a svobod.

Jiří Dienstbier schvaluje, aby se poslanecká imunita vztahovala na výroky zákonodárců ve Sněmovně. „Zcela jistě ale není možné tuto ochranu vztáhnout i na přijímání úplatku,“ řekl. Podotkl, že z právního hlediska není rozdíl mezi tím, když někdo někomu nabídne výměnou za složení mandátu pracovní pozici nebo peníze.

Pozastavil se také nad silnou kritikou některých politiků směrem ke státním zástupcům. Rozhodnutí soudu podle něj „umocnilo nepřijatelným způsobem silácká slova na adresu orgánů činných v trestním řízení“. Podle něj mají tyto výroky povahu zastrašování až vydírání státních zástupců.

„Výklad (Nejvyššího soudu) je neudržitelný a je potřeba se zabývat tím, jakým způsobem tu věc předložit Ústavnímu soudu,“ dodal Dienstbier.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám