Hlavní obsah

ČSSD neví, co si má počít se zemanovci

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie nemá jednotný názor na to, jakou strategii zvolit vůči Straně práv občanů – zemanovci (SPOZ), jejímž čestným předsedou je nově zvolený prezident Miloš Zeman. Zaznívá volání po předvolební koalici, ale také jasný distanc.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf SPOZ Vratislav Mynář

Článek

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach zastává postoj, že by jeho strana měla před hlasováním o složení Sněmovny nabídnout všem středolevým stranám předvolební koalici. Tak, aby se netříštily síly a v důsledku nevznikla opět pravicová vláda, jako se tomu stalo v roce 2010.

„Myslím si, že by ČSSD měla oslovit všechny strany středolevicového směřování a nabídnout i možnost vytvoření předvolební koalice,“ řekl v úterý Škromach na dotaz Práva, zda si dokáže představit spolupráci se zemanovci.

Tejc: Zemanovci nejsou vidět 

Naopak podle šéfa poslanců soc. dem. Jeronýma Tejce je s otazníkem, zda vůbec může SPOZ ve volbách bodovat. „Pro mě je velkou otázkou, zda tato strana může uspět. O tom rozhodnou voliči,“ uvedl.

Zemanovci podle Tejce mají jednu nebo dvě viditelné figury a nejsou jasně v politickém spektru ukotveni. O koalicích se podle Tejce hovoří až na základě volebního výsledku, osobně se ale vyslovil pro model menšinové vlády ČSSD.

Hašek chce počkat, jak dopadnou volby

První místopředseda soc. dem. Michal Hašek by se rád přičinil o to, aby v příštích volbách utržila jeho strana výsledek přesahující 30 procent.

„Teprve s ohledem na tento výsledek budeme řešit případné koaliční partnery,“ doplnil. Spolupráce se SPOZ se ale zcela nezříká.

„V politice dlouhodobě platí nikdy neříkej nikdy,“ sdělil s tím, že to neznamená zahájení námluv ihned po Zemanově prezidentské inauguraci.

Ta proběhne 8. března, o sedm dní později bude v Ostravě zahájen sjezd ČSSD, na kterém bude zvoleno nové vedení. Vzhledem ke Škromachovu vyjádření je pravděpodobné, že tématem sjezdových debat bude právě i vztah soc. dem. k malým středolevým stranám, tedy i k zemanovcům.

Smířlivý Sobotka

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka byl v úterý navzdory svým předchozím ostrým vyjádřením na adresu SPOZ smířlivější.

„Platí, že budeme po volbách, pokud budeme sestavovat vládu, vyjednávat s ostatními stranami. Nikoho z tohoto jednání nechceme vylučovat. Je otázkou, zda se SPOZ dostane do Sněmovny,“ prohlásil Sobotka k možné spolupráci se zemanovci.

Šéf SPOZ Vratislav Mynář považuje soc. dem. za přirozeného koaličního partnera své strany.

„Umím si to představit, pokud o to bude soc. dem. stát. My se nebudeme podbízet,“ uvedl k možné spolupráci. Zemanovci už nyní vládnou v koalici s ČSSD v Pardubickém a Zlínském kraji, kde mají po jednom vicehejtmanovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám