Hlavní obsah

ČSSD by chtěla mít v Babišově vládě pět křesel

• Aktualizováno

V pražském Lidovém domě se v pátek odpoledne sešlo užší vedení sociální demokracie, aby probralo dosavadní vyjednávání o vládě s hnutím ANO podporované komunisty. Šéf strany Jan Hamáček novinářům řekl, že ČSSD bude chtít mít v kabinetu pět ministerstev.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hamáček

Článek

Členové předsednictva ČSSD před schůzkou médiím řekli, že budou chtít především od předsedy strany Jana Hamáčka vědět o vyjednáváních o kabinetu víc, než vědí dosud z médií.

Hamáček v pátek Seznam Zprávy řekl, že sociální demokracie usiluje v kabinetu o pět ministerstev, o čemž mluvil i po setkání vedení strany, kdy uvedl, že na schůzce s ANO vyjádřila ČSSD zájem o resorty, kde by mohla prosazovat svůj program.

„Současně jsou to resorty, které souvisí s tím střetem zájmů, který je na straně hnutí ANO. Je to o kombinaci těchto faktorů, konkrétní resorty jsme ale neprobírali,” uvedl.

Zmínil i to, že by ve vládě mohl existovat standardní systém pojistek pro řešení sporů. „Nikdy jsme nehovořili o právu veta,” uvedl. Použít by se dala ustanovení poslední koaliční smlouvy, dodal.

Zdravotnictví, spravedlnost, vnitro...?

Své představy o tom, jaké resorty by strana mohla chtít, zmínil už před schůzkou poslanec Antonín Staněk. Podle něj by strana měla mít zájem především o oblasti, které jsou pro ni typické.

„Tedy oblast sociální, zdravotnictví, ale také nějaké silové ministerstvo, hovořilo se o ministerstvech spravedlnosti či vnitra,“ uvedl.

Poslanec Jaroslav Foldyna připomněl, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) čelí trestnímu stíhání kvůli případu Čapího hnízda. „Jednou z věcí by mělo být minimálně ministerstvo spravedlnosti nebo vnitra, které má tyto věci na starosti,“ uvedl.

Doplnil, že by k jednáním rovnou přizval i komunisty. Členy vlády za ČSSD by podle něj neměli být poslanci, což se týká i šéfa strany Hamáčka. „Ale je to otázka k diskusi, není to žádné ultimátum,“ dodal.

Problémoví poslanci?

Babiš v pátek na závěr svého jednání o drogové problematice novinářům řekl, že dohodu mezi ANO a ČSSD by mohli stvrdit všichni poslanci obou stran. Zdůvodnil to spekulacemi, že všichni poslanci sociální demokracie by nemuseli hlasovat pro vládu, i kdyby se na ní strany domluvily.

„Jsou takové spekulace, že to bývalé vedení (ČSSD) je zásadně proti,“ uvedl. Právě bývalý premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přitom podle něj zničil minulý kabinet.

Výsledek jednání by mělo také potvrdit vnitrostranické referendum ČSSD, jak s tím počítali nově zvolení lídři strany. „Jednou jsme řekli, že to bude referendum, tak by to mělo být referendum, myslím, že nemá smysl tady z toho problému utíkat,“ řekl Staněk.

Také podle Foldyny jde o věc, která patří k rozhodování jednoznačně všem členům.

Reklama

Výběr článků

Načítám