Hlavní obsah

Co je s prezidentem republiky Milošem Zemanem?

Dá-li Bůh. Tak zakončil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček své poděkování premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za přání brzkého uzdravení adresované hlavě státu. Od té doby se veřejnost může jen dohadovat, v jakém stavu se prezident a vrchní velitel ozbrojených sil nachází.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman, v pozadí mluvčí Jiří Ovčáček

Článek

Hrad o důvodech Zemanovy hospitalizace v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) zarytě mlčí. Babiš se ve středu na rádiu Impuls jen tak mimochodem zmínil, že prezidentův stav není vážný.

Novinky se opakovaně obrátily na mluvčího Ovčáčka s dotazem, jaký je aktuální Zemanův stav a jaká je prognóza ohledně opuštění nemocnice. Ovčáček však doposud ani na jeden z dotazů nereagoval.

Neodpověděl ani kancléř Vratislav Mynář, telefonické hovory oba nepřijímají. Pouze prezidentův poradce Martin Nejedlý serveru iRozhlas řekl, že si měl prezident domlouvat preventivní prohlídku a že tyto věci řeší se svým ošetřujícím lékařem a šéfem vojenské nemocnice Miroslavem Zavoralem.

Jediným, kdo prezidentovu hospitalizaci oficiálně potvrdil, byla mluvčí nemocnice Jitka Zinke, bližší informace však neuvedla s odkazem na povinnou mlčenlivost podle zákona o zdravotních službách. Informovat by měl právě Hrad.

Prezidenta Zemana odvezli do vojenské nemocnice

Domácí

Jde tedy o další ze Zemanových „rekondičních” pobytů? Zhoršila se mu cukrovka či neuropatie? Nebo absolvuje nějaký závažný chirurgický zákrok? Je vůbec při vědomí? Odpovědi na tyto otázky ohledně stavu nejvyššího ústavního činitele nejsou k dispozici. Nabízejí se spekulace.

Co Ovčáček myslel tím, když napsal „Těšíme se na brzké zářijové pravidelné setkání v Lánech, dá-li Bůh”? V silně křesťansky založených zemích se tento obrat běžně používá, aniž by nutně znamenal něco fatálního, ale v nábožensky vlažném Česku se k němu sahá výjimečně.

„Prezident byl na konci týdne na pravidelné prohlídce, ale doporučili mu, aby v nemocnici raději na pár dní zůstal,“ sdělil Právu v úterý dobře informovaný poslanec.

Ovčáček píše zmatené zprávy, mluvčí je Babiš

Byla by to banální informace, Ovčáček, který to má v popisu práce, ji však neposkytl. Zastoupit ho musel premiér Babiš, který ve středu odpoledne rádiu Impuls řekl, že Zemanův stav není vážný.

„Jsem informován o zdravotním stavu pana prezidenta. Myslím, že nejsou žádné obavy namístě. Není, ani nikdy nebyl, jeho zdravotní stav vážný. Nastoupil do nemocnice po konzultaci s lékaři,” řekl Babiš.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Babiš: Já snad Ovčáčkovi napíšu

Ovčáček během úterního dne komunikoval pouze na sociální síti Twitter. V době, kdy už byl prezident v nemocnici, citoval na svém twitterovém účtu Žalm 3: „Hlasitě jsem volal k Hospodinu, a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují.“

Následně hradní mluvčí komentoval pobyt papeže Františka na Slovensku a také informoval o tom, že Zeman udělil milost.

V podvečer ještě na Twitteru nabádal, aby lidi volili hnutí ANO. „Andrej Babiš je složitej člověk, ale dejchá za tuto zemi,“ napsal Ovčáček. A za to připojil nepochopitelnou větu. „Prý tady přiletěl jakýsi žvanivý pták. Jenže mlčení, které moc dobře zná, je vzácné krásné. Proč se ochuzovat plkáním?“

„Bylo by lepší, kdyby pan mluvčí dal nějakou pozitivní zprávu. Nevím, já mu snad napíšu,” poznamenal premiér Babiš.

Má veřejnost právo znát důvod hospitalizace prezidenta?

Experti oslovení ČTK se neshodují na tom, zda má veřejnost právo na informace o důvodu Zemanovy hospitalizace. Zatímco advokát Tomáš Sokol to kategoricky odmítá kvůli právu na soukromí, poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek věří tomu, že veřejný zájem má rozhodně přednost.

„Podle mého názoru má právo na soukromí jednoznačně přednost. V případě politika by právo na informaci mohlo převážit pouze ve výjimečných případech, jímž tento není,” řekl Sokol. Opačný názor zastává Kužílek.

„V případě prezidenta republiky má jednoznačně přednost veřejný zájem, a to i na relativně velmi podrobných informacích o zdravotním stavu. Veřejnost má například právo, jakmile je prezident hospitalizovaný, přesně znát důvody hospitalizace,“ napsal.

Zamával z vozíku

Na Zemanovu hospitalizaci upozornily Novinky v úterý jako první. Na videu je příjezd prezidentské kolony do ÚVN a prezident, který z vozíku novinářům zamával.

Na pana prezidenta moc myslím. Babiš popřál Zemanovi plno sil

Domácí

Do nemocnice dorazil nedlouho po 11:00. Před prezidentskou kolonou přijela i jeho manželka Ivana. V blízkosti pavilonu, kam přijel Zeman, podle zpravodajky ČTK parkovaly v úterý i po 16. hodině limuzíny policejní ochranné služby s řidiči, přítomni byli i uniformovaní policisté.

Zeman píše Hřibovi kvůli uzavírkám: Omluvte se a zvažte rezignaci

Domácí

Ve vojenské nemocnici byl Zeman v posledních letech několikrát. Loni mu v ní operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve v ÚVN zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch.

Letos byl v ÚVN očkován proti koronaviru, očkování spojil s preventivní prohlídkou. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Reklama

Výběr článků

Načítám