Hlavní obsah

Co je komu do toho, kdo kdy pracuje? Poslanci se přeli o otevírací době supermarketů

Novinky, zpe
Praha

Kecáte lidem do života, šmírujete je, prohlásil ve středu na plénu Sněmovny předseda klubu TOP 09 František Laudát v rámci jednání o omezení otevírací doby supermarketů. Dolní komora nakonec poslala senátní návrh, který by nařídil některým velkoobchodům a maloobchodům zavřít o vybraných státních svátcích, do třetího čtení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové poslaneckých klubů (zleva) František Laudát (TOP 09), Zbyněk Stanjura (ODS) a Roman Sklenák (ČSSD) na jednání Sněmovny

Článek

Prodejny s plochou větší než 200 metrů by musely mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a na vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by bylo otevřeno pouze dopoledne.

Návrh horní komory na plénu hájil senátor František Bublan (za ČSSD). „Volné dny budou nejen pro zaměstnance, ale i pro ostatní obyvatelstvo příležitostí pro intenzivnější rodinný život, pro společné výlety, kulturní akce, sport a jiné aktivity.“

Podobně argumentoval i předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. „Rodiny budou více spolu. Pokud zajdete mezi zaměstnance, tak se domnívám, že oni tu změnu vítají,“ uvedl. Navrhl také, aby se omezení otevírací doby rozšířilo na všechny státní svátky.

Kecáte lidem do života, rozčilil se Laudát

Proti se vyslovili pravicoví poslanci. Nápad označili za socialistický. „Co je Miholům a dalším takovým do toho, kdo kdy jak pracuje? To je přece svobodná volba každého. Kecáte lidem do života, šmírujete je,“ rozčilil se Laudát.

„Řeknu vám, jak to bude. Vietnamci nakoupí v hypermarketech zboží a budou pak o svátcích prodávat zboží s přirážkou. Nechme trh trhem, on si poradí,“ prohlásil poslanec Ivan Adamec (ODS).

Kdybychom otvírací dobu pohostinství omezili, byli by pak rodiče každý večer se svojí rodinou
poslanec ODS Martin Novotný

Poslankyně Věra Kovářová (TOP 09) uvedla, že jde o regulaci někoho, kdo o ni sám nestojí. „Mzdy v této oblasti patří k nízkým a služby o víkendech a svátcích jsou příležitostí, jak si přivydělat. Tuto možnost v případě schválení návrhu výrazně omezíte,“ varovala.

Zavřete večer hospody, vtipkoval Novotný

Kolegy ve Sněmovně pobavila poslankyně Jana Lorencová (ANO). „Byla jsem ve Švýcarsku a viděla jsem normálně fungující společnost, když se v neděli v deset dopoledne zavřou obchody a lidé jdou třeba do kostela. Dokonce jsem byla i v Německu, taky tam nejsou otevřené supermarkety přes soboty. U nás jsou. Protože naše rodiny tam tráví své víkendy. V neděli tam jsou znovu. To je představa stráveného víkendu velké části rodin,“ pohoršovala se.

Zákonodárce Martin Novotný (ODS) jí na to odpověděl, že tím pádem by se mělo uvažovat také o omezení otevírací doby v pohostinství, protože někteří rodiče občas večer do takových podniků zajdou. „Kdybychom to omezili, byli by pak každý večer se svojí rodinou,“ vtipkoval.

Zákaz by neplatil pro všechny obchody. Otevřeno by mohly mít například čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích nebo na vlakových a autobusových nádražích.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby supermarkety měly přes svátky zavřeno?
ano
23,2 %
ne
76,8 %
Celkem hlasovalo 7704 čtenářů.

Související témata:

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. František Laudát

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předkladatel novely zákona o dětské skupině Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Mgr. Ivan Adamec

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Jana Lorencová

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Primátor Olomouce Martin Novotný

Výběr článků

Načítám