Hlavní obsah

Co dnes dělají exposlanci KSČM a ČSSD? Pomáhají Číňanům, odborům i zbrojařům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce přišli o přízeň voličů a s ní i o placené funkce ve Sněmovně. Bez zaměstnání však představitelé tzv. tradičních levicových stran nezůstali. Zatímco exministryně práce za ČSSD Jana Maláčová přešla k odborům, bývalý předseda soc. dem. a ministr vnitra Jan Hamáček pracuje pro zbrojaře. Exposlanec KSČM Jiří Dolejš napsal knihu o levici a bývalý šéf komunistů Vojtěch Filip usedl do čela představenstva česko-čínské obchodní komory.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Jsem aktivní jako advokát a také, jak jste zjistila, jako předseda představenstva ČČSOPK (Česko-čínská smíšená obchodní a průmyslová komora – pozn. red.). Komora má více než dvacetiletou historii a nemá žádný skandál, naopak vždy jednala korektně, a proto si myslím, že má budoucnost,“ napsal Novinkám Filip.

Jedná se o jinou komoru, než je Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, ve které sedí bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík nebo starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Socialismus čínského střihu by měl expandovat, vyzval prezident Si Ťin-pching

Zahraniční

To někdejší šéf soc. dem. Hamáček získal funkci místopředsedy Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory. Na pozici nahradil Tomáše Pojara, který dnes radí premiérovi Petru Fialovi (ODS).

Na konci září Hamáček serveru iDnes.cz vysvětlil proč: „Sedm let jsem byl stínovým ministrem obrany sociální demokracie. K této části byznysu mě to táhlo. Přišel jsem ve velmi zajímavé době. Pokud bychom vedli rozhovor před rokem, tak by veřejnost řekla, že obchod se zbraněmi je sprosté slovo.“

Maláčová je u odborů

Exministryně práce a bývalá místopředsedkyně ČSSD Maláčová se z politiky stáhla poté, co prohrála volbu předsedy soc. dem. se starostou Nového Města na Moravě Michalem Šmardou.

Zájem o sociální politiku ji však neopustil. Jak informovaly Seznam zprávy, pracuje pro odborovou centrálu Českomoravské konfederace odborových svazů, na starosti má agendu svého bývalého ministerstva.

Naposledy na sebe upozornila 8. října, když se zúčastnila protivládní demonstrace svolanou odboráři na Václavském náměstí. „Protestuji proti téhle neschopné vládě,“ napsala na Facebooku k fotografii z demonstrace.

Bývalý poslanec a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš napsal po odchodu z politiky knihu Spánek rozumu na levici, která vyšla letos v létě.

„Přivydělávám si jako analytik, v roce 2025 už budu v důchodovém věku. Takže mé politické ambice jsou spíše v rovině pomoci záchraně demokratické politické levice v ČR, přiměřeně autoritě, které budu ještě u lidí požívat,“ napsal Novinkám.

Grospič a Vostrá zpět do politiky nechtějí

Bývalý poslanec a místopředseda KSČM Stanislav Grospič se podle svých slov vrátil k původní profesi úředníka. „Návrat do politiky nyní neplánuji,“ řekl Novinkám.

Ani dřívější místopředsedkyně komunistů Miloslava Vostrá se vracet nechce. Jak sdělila Novinkám, věnuje se účetnictví a účetnímu poradenství jako OSVČ.

Exposlankyně Marta Semelová, která proslula svými výroky znevažujícími oběť justiční vraždy Miladu Horákovou nebo okupaci v roce 1968, naopak politiku ani v důchodu neopustila.

„Jsem v důchodu, ale z politiky jsem neodešla, působím jako předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha,“ napsala Novinkám.

Politologové: Referendem o vládě budou až senátní volby

Komunální volby

V důchodu je také bývalá poslankyně soc. dem. Alena Gajdůšková. Na odchodu z politiky si chválí, že se konečně může věnovat více rodině.

„Jsem ještě krajská zastupitelka, předsedkyně sociálního výboru a byla jsem opět zvolena do zastupitelstva naší obce. Pak mám několik dalších čestných funkcí jako např. správní radu zlínské univerzity, Sokol, Masarykovu demokratickou akademii,“ vyjmenovala Novinkám.

Do vysoké politiky se vracet nechce, ráda prý podpoří mladší. „Jako celý život se snažím pracovat pro lidi, dokud mi zdraví a síly stačí,“ dodala.

Dřívější místopředseda ČSSD, ministr zahraničí a později kultury Lubomír Zaorálek předsedá think-tanku soc. dem. Masarykově demokratické akademii, bývalý šéf klubu poslanců soc. dem. Jan Chvojka zase nadále vede ČSSD v Pardubickém kraji.

Živí se jako právník. „Nadále radím s legislativou některým poslancům,“ sdělil Novinkám.

Někdejší první místopředseda Roman Onderka je podle obchodního rejstříku členem představenstva brněnské akciovky Kometa Group, pod kterou spadá hokejový klub Kometa.

„V současné době pracuji jako obchodní zástupce v soukromé firmě. Návrat do vrcholové politiky v nejbližší době neplánuji, ale jak se říká, „nikdy neříkej nikdy“,“ napsal Novinkám.

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se stal loni v prosinci po prohraných volbách do Sněmovny místopředsedou ČSSD, neúspěšně vedl ČSSD do komunálních voleb na Praze 3.

„Externě vyučuji na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity. Zároveň jsem členem správní rady Nadace Borise Nemtsova (Němcova), kde se podílím na projektech na podporu ruské občanské společnosti. A v neposlední řadě jsem ředitelem obecně prospěšné společnosti Progresivní analytické centrum,“ vyjmenoval Novinkám.

Brno povede sedmikoalice „pro horší časy“

Domácí

Exposlankyně ČSSD Kateřina Valachová si z funkce ministryně školství v Sobotkově vládě odnesla soudní tahanice kvůli kauze sportovních dotací, v níž je obviněn např. bývalý šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta a bývalá náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová.

Pracuje jako ředitelka sekce legislativy neziskové společnosti Za sklem, která má za cíl pomáhat lidem s poruchou autistického spektra.

Valachová se nadále účastní politického života, dochází na semináře do Poslanecké sněmovny nebo Senátu, např. ke školnímu plavání nebo pomoci neformálně pečujícím o blízké osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám