Hlavní obsah

Rada ČT dala za pravdu stížnosti na pořad 168 hodin

Rada České televize (Rada ČT) dala za pravdu stížnosti sdružení Aliance pro rodinu, jemuž se nezamlouvala reportáž, která se loni v červnu objevila v pořadu 168 hodin. Podle Rady ČT porušila reportáž ohledně manželství stejnopohlavních párů tři články Kodexu ČT, neboť v ní nezazněly názory hájící manželství výlučně coby svazek muže a ženy.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo České televize

Článek

Reportáž nazvanou Pro všechny vysílala ČT loni 12. června. Dramaturgyně a moderátorka Nora Fridrichová její podobu obhajovala tím, že názory obou názorových táborů jsou dlouhodobě známé, a není proto třeba je opakovat.

Tuto argumentaci Rada ČT odmítla, neboť pominutí stanoviska odpůrců „manželství pro všechny“ se podle ní jeví jako porušení Kodexu ČT.

Neobstojí podle ní ani argument, že v reportáži zazněly oba názory v rámci ankety mezi zákonodárci, neboť nešlo o „názorovou oponenturu“. Otázka navíc mohla být podle rady návodná, což by bylo dalším porušením Kodexu ČT.

Člen vládního výboru pro sexuální menšiny: Češi jsou liberálnější, ale i tady je přítomná radikalizace

Domácí

Aliance reportáž kritizovala i kvůli označení jednoho z aktérů reportáže coby sociologa s uvedením jeho alma mater, ačkoliv podle stěžovatele jde o „lobbistu pod hlavičkou neutrálního experta sociologie“.

Podle rady je třeba aby „afiliace respondentů“ byla co nejpřesnější, a jelikož se jednalo o angažovanou osobu, bylo namístě uvést v popisku veškeré údaje o dotyčném.

I s odvoláním na stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která se dotčenou reportáží již dříve rovněž zabývala a konstatovala, že došlo k porušení zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, uvedla Rada ČTK, že byly porušeny tři články Kodexu ČT.

„Rada ČT závěrem konstatuje, že pohled na svět, který část radních pokládá za konzervativní, nikoliv za ultrakonzervativní, jak Alianci pro rodinu označuje vyjádření ČT, je v euroamerickém kulturním okruhu součástí společenské diskuse,“ uvádí odpověď alianci, kterou Rada ČT schválila hlasy osmi z 15 členů. Ty volí a odvolává Sněmovna.

Reklama

Související témata:
Pořad 168 hodin

Výběr článků

Načítám