Hlavní obsah

Civilní kontrarozvědka nemá informace o ovlivňování voleb

Aktualizováno

Bezpečnostní informační služba (BIS) momentálně nedisponuje závažnými informacemi o tom, že by zahraniční zpravodajské služby ovlivňovaly volby v České republice. Zároveň si je však vědoma rizika dezinformačních kampaní. O nebezpečí ovlivňování voleb v pátek s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) jednal prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a bis.cz

Článek

„Bezpečnostní informační služba se pochopitelně zabývá každým, byť jen potenciálním ohrožením demokracie. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb. Totéž platí pro volby prezidentské,” uvedl v reakci šéf BIS Michal Koudelka, jehož stanovisko sdělil mluvčí Ladislav Šticha.

Připustil ale také, že určitá rizika dezinformačních kampaní existují vždy. Podle Koudelky je to daní za to, že Česko je demokratická země se svobodou slova.

„BIS ujišťuje občany České republiky, že intenzivně plníme úkoly, které ze zákona máme, neustále vyhodnocujeme veškeré informace a jsme připraveni při jakémkoliv podezření na nelegální aktivity adekvátně reagovat,” uzavřel šéf BIS.

Drahoš uvedl, že je přesvědčen o tom, že „demokratičnost voleb může být výrazně ovlivněna zahraničními vlivovými skupinami”. [celá zpráva]

BIS ve výroční zprávě za rok 2016 hovořila mimo jiné o ruské kyberšpionáži, která se snažila odcizovat data a informace, které „mohou být využívány k nejrůznějším účelům – ať již k politickým, nebo vědecko-průmyslovým, nebo například k dehonestaci určitých osob či přímo států, k dezinformacím, případně k vydírání”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám