Hlavní obsah

BIS zaznamenala zvýšenou aktivitu ruských a čínských zpravodajců

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě za rok 2016 upozornila, že zaznamenala vyšší intenzitu aktivit ruských tajných služeb na území České republiky. Více se angažují i čínské tajné služby.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a bis.cz

Článek

„V průběhu roku 2016 vzrostla role a intenzita aktivit ruských zpravodajských služeb na území ČR. V kontextu čínských aktivit se rok 2016 nesl ve znamení růstu intenzity a agresivity vlivových operací a nárůstu činnosti čínské špionáže na území ČR a proti českým zájmům a bezpečnosti,” shrnuje výroční zpráva.

Ruské zpravodajské služby se angažovaly především v hybridním konfliktu, který zasahuje do českých vnitřních záležitostí, ale je i součástí „ruských hybridních kampaní proti Ukrajině, NATO a EU”. Zpráva zmiňuje i ruskou kybernetickou špionáž.

Čína se oproti tomu zaměřovala zejména na „eliminaci tibetské otázky a narušení česko-tchajwanských vztahů”.

Podnikatelské skupiny i populisté

Zpravodajci si všímali rovněž významného posilování vlivu velkých podnikatelských skupin na ekonomické rozhodování státu. Ač zpráva konstatuje, že se tak dělo legální cestou, šlo o významné zásahy do ekonomických zájmů země.

Zpráva reflektuje rovněž extremismus a upozorňuje na nárůst populismu spojený zejména s migrační krizí a muslimy.

„Lze konstatovat, že působení protiimigračního hnutí přispělo k polarizaci české společnosti a vzrůstající radikalizaci názorů u části veřejnosti (nejen u odpůrců, ale i u zastánců imigrace) a jejich nedůvěře v demokratické hodnoty,” uvedla zpráva s tím, že nebyly ohroženy demokratické základy ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám