Hlavní obsah

Církev propustí z duchovního stavu kněze sadistu, který při hrátkách uřízl muži varle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U soudu vyfasoval kněz Tomáš Plavnický, který při sexuálních hrátkách uřízl muži z Chebska varle, podmínku. Teď hříšníka potrestala i církev, a to nejvyšším možným způsobem. Podle zjištění Práva už ho premonstráti vyloučili z řádu, kde byl členem. Zároveň dostane vyhazov z duchovního stavu.

Foto: Profimedia.cz

Želivský klášter

Článek

Informaci Právu potvrdil představený Želivského kláštera Tadeáš Robert Spišák, kde kněz žil. „Z naší strany už je kauza uzavřena. Tomáš Plavnický byl propuštěn z premonstrátského řádu k poslednímu březnu letošního roku,“ řekl.

Rozhodnutí, proti němuž není možné se odvolat, musí ještě formálně potvrdit dva speciální úřady ve Vatikánu.

Tam se bude řešit také otázka, zda Plavnického vyloučí z duchovního stavu. „Jistě se tak vzhledem k trestnému činu a propuštění z řádu stane,“ doplnil. Odborník na církevní právo a soudní vikář Libor Botek podotkl, že jde o vůbec nejvyšší trest, jenž lze v tomto případě udělit. „V českém prostředí je to ojedinělá záležitost,“ sdělil.

Upozornil ovšem na fakt, že Plavnický zůstane formálně knězem. „Platně přijaté svěcení nelze podle církevního práva zrušit. Dotyčný je však zbaven všech oprávnění, závazků a funkcí, které z jeho kněžství vyplývaly,“ vysvětlil Botek.

Kněz na Plzeňsku se dotýkal nezletilých chlapců u intimních partií, přiznala církev

Krimi

Představený Želivského kláštera dále uvedl, že Plavnický stále podstupuje ochrannou ústavní sexuologickou léčbu. „V církvi nevykonává žádnou službu,“ ubezpečil. Zopakoval, že celá záležitost ho velmi mrzí. Po kauze kontaktoval psychology a odborníky, kteří se zabývají se­xuálním násilím. „Konzultujeme s nimi i nastavení pravidel pro bratry i přijímání nových členů, abychom předešli dalším problémům,“ nastínil Spišák.

Případ se stal v srpnu 2021. Plzeňský krajský soud vyměřil Plavnickému za neoprávněné odebrání lidského orgánu čtyřletou podmínku a nařídil mu sexuologickou léčbu. Podle znalců trpí sadismem se sklony k možné nekrofilii. „Obžalovaný po předchozí domluvě přijel do bydliště poškozeného za účelem sadomasochistických sexuálních praktik. Poté provedl řez, kterým mu odebral levé varle,“ řekla soudkyně Lucie Bočková.

Plavnický samotný čin nepopíral. Rovněž přiznal, že je homosexuálem. „Zpočátku to bylo povrchové řezání. Když v oblasti genitálií vznikla rána, vložil do ní poškozený prst a pořád mluvil o tom, že chce varle pryč. Potom docházelo k dalšímu řezání,“ vypověděl.

Odmítl ovšem, že ho vzrušují sadistické praktiky. Psychiatři se nicméně shodli, že dlouhodobě žije v rozporu se zásadami své profese. „Jeho jednání bylo motivované sexuální touhou. Vzrušuje ho působení bolesti na se­xuálních objektech. Vzhledem k poruše osobnosti je náprava nejistá,“ konstatovali odborníci, podle nichž je jeho pobyt na svobodě nebezpečný.

Deset let vězení za zneužití školaček v Kroměříži

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám