Hlavní obsah

Církev kolaborovala s nacisty, řekl poslanec ČSSD a Sněmovna začala bušit do lavic

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páteční diskuse o návrhu zákona prodlužujícího státu lhůtu k posuzování církevních restitucí se ve Sněmovně zvrhla v bušení do lavic a nesouhlasné pokřiky. Část poslanců rozhořčila slova Igora Jakubčíka (ČSSD), který prohlásil, že katolická církev kolaborovala za druhé světové války s nacisty a umožnila genocidu Židů.

Poslanec Jakubčík: Církev kolaborovala s nacisty

 
Článek

„Katolická církev za druhé světové války netrpěla, byla jedním z největších spojenců nacistického Německa. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy Židů. Katolická církev pomáhala nacistickým zločincům při jejich odchodu do Jižní Ameriky,” uvedl poslanec, jehož vystoupení přerušovalo nesouhlasné bušení do lavic a výkřiky nevole.

Po Jakubčíkových slovech ho několik poslanců vyzvalo ke korekci svých výroků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Doufám, že takovou řeč již nikdy neuslyším,” ohradil se proti Jakubčíkovým výrokům poslanec TOP 09 Jaroslav Lobkowicz, který připomněl, že například v koncentračním táboře Dachau byl speciální blok vyčleněný pro duchovní.

František Laudát (TOP 09) pak označil Jakubčíkova slova za „neuvěřitelnou sprosťárnu” a podivil se, že slova pronesl poslanec ČSSD.

Jakubčík následně uvedl, že nezpochybňuje perzekuci církve po roce 1948, ale na svých slovech trvá.

Poslanec ANO Martin Komárek dodal, že „ohavnosti a pitomosti”, které v debatě zazněly, jako katolík odpouští.

Poslanci nakonec poslali návrh k posouzení do výborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám