Hlavní obsah

Jaroslav Lobkowicz

Foto: Právo
Článek

Jaroslav Lobkowicz je český šlechtic, podnikatel a politik. Jeho celé jméno zní Jaroslav Franz von Assisi Klemens Alois Gabriel Eleonnora Josef Anton Johann Bosco Joachim Felix Maria Lobkowicz. Pětadvacet let strávil kvůli svému původu v emigraci v Německu. Od roku 1998 zasedal v Poslanecké sněmovně, krátce také pobyl v Evropském parlamentu.

Lobkowicz se narodil 16. srpna 1942 v Plzni. Odmaturoval na tamní Střední všeobecně vzdělávací škole. Z politických důvodů mu nebylo umožněno studovat na univerzitě, a tak se vyučil televizním opravářem.

Tento obor jej živil až do roku 1968, kdy emigroval do Mnichova. Tam vystudoval elektrotechniku na místní Technische Universität a posléze pracoval jako vývojový inženýr ve firmě Siemens.

Do Česka se vrátil v roce 1993 a ihned se zapojil do politického života nově vznikající země. Vstoupil do KDU-ČSL a stal se zastupitelem Plzně. Mimo to také podnikal a byl společníkem v několika podnicích.

Od roku 1998 byl členem Poslanecké sněmovny a v roce 2004 si vyzkoušel také křesla Evropského parlamentu.

V roce 2005 Lobkowiczovi hrozilo až pětileté vězení za to, že dva roky předtím srazil v Plzni autem chodkyni, která utrpěla vážná zranění. Sám požádal o odebrání imunity, ale soud jej nakonec zprostil obvinění. Znalec potvrdil, že řidič nemohl nehodě zabránit a vina nebyla na jeho straně.

V roce 2004 se stal i zastupitelem Plzeňského kraje, kterým byl následujících osm let. V zastupitelstvu byl pak i od roku 2018, když na svůj mandát rezignoval Jiří Pospíšil a Lobkowicz jako první náhradník převzal jeho post.

Když Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg založili v roce 2009 TOP 09, přidal se Lobkowicz k nim a následně byl zvolen do Sněmovny. Tam mu byla svěřena funkce místopředsedy a ověřovatele výboru pro evropské záležitosti a ověřovatele zemědělského výboru. Poslancem byl zvolen i ve volbách v roce 2013. V následujících volbách již nekandidoval.

Lobkowicz je ženatý a má tři syny.

Články k tématu