Hlavní obsah

Čína: v karanténě kvůli SARS už 5 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Tisíce cestujících na železničních stanicích a letištích kontroluje Čína v obavě z návratu smrtelné infekční choroby SARS. Pozornost se zaměřuje hlavně na osoby cestující z Pekingu a východočínské provincie An-chuej. V pondělí pobývalo v karanténě už pět tisíc lidí.

Foto: NPÚ, ÚP Sychrov

Romantická zřícenina na čedičových sucích

Článek

Karantény vznikly v metropoli Pekingu a v provincii An- chuej. Čínské úřady totiž mají obavy z nekontrolovaného přenosu této nemoci především v souvislosti s nadcházejícími volnými dny u příležitosti oslav svátku práce, kdy se na cesty vydají milióny lidí.

Měření teploty

Také další asijské státy, které loni virus SARS ohrozil, přijímají bezpečnostní opatření, mj. Malajsie.

Měření tělesné teploty cestujících - horečka je klíčovým symptomem SARS - nařídily tamní úřady poté, co o víkendu byl v Číně potvrzen již třetí případ tohoto onemocnění za posledních několik dnů.

Registrováno je také pět nových případů podezření na tuto nemoc. Jedna žena z provincie An-chuej, u níž bylo podezření na virus SARS, minulé pondělí zemřela. Soudí se, že ji infikovala její 26letá dcera pracující v pekingské laboratoři specializované na toto zhoubné onemocnění. Jeden její spolupracovník a zdravotní sestra mezitím také onemocněli.

Choroba ve vlaku

Úřady proto laboratoř preventivně uzavřely a všichni její pracovníci jsou v karanténě. Žena, která zemřela, cestovala několikrát vlakem mezi Pekingem a provincií An-chuej a je nebezpečí, že mohla nakazit další lidi. Na místo už míří laboratorní tým, aby zjistil, co se přesně stalo, uvedl mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Dick Thompson.

"Pokud by šlo jen o vnitřní laboratorní incident, musíme zjistit, jak k němu došlo a jak zabránit jeho opakování," vysvětlil. Pohotovost má také personál tchajwanského mezinárodního letiště, který žádá cestující, aby vyplňovali zdravotní formuláře, a zjišťuje u nich možné symptomy SARS. Zvláštní ostražitost vůči cestujícím z Číny nařídil nemocnicím a letišti také Singapur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám