Hlavní obsah

Filmy o západočeské metropoli se představují celosvětové veřejnosti

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Berlína do Bogoty a zpátky přes Tokio a Kalkatu! Celosvětový videoprojekt Goethe-Institutu představí 16 měst, 64 krátkých filmů a čtyři témata ze života velkých světových metropolí.

Foto: Goethe-Institut

Na stránkách www.goethe.de/180sec byla zveřejněna první série filmových portrétů měst z celého světa, kde Českou republiku zastupuje právě Plzeň.

Článek

Ve sto osmdesáti vteřinách vznikají portréty měst, které nám ukazují, v čem jsou si nejrůznější světová města podobná a co je odlišuje. Od dnešního dne je zveřejněna první série krátkých filmů. Českou republiku reprezentuje Plzeň, aktuální Evropské hlavní město kultury.

„Vybrali jsme šestnáctku měst z celého světa, které chceme veřejnosti představit prostřednictvím originálních mikropříběhů,” informovala Verena Hütter z mnichovské Centrály Goethe-Institutu. „Zajímá nás, v čem jsou si tato města podobná i čím se odlišují. Naším cílem je vytvořit poutavé krátké filmy, které nabídnou celému světu nové, originální pohledy na vybraná města a život v nich,” dodala.

Plzeň, jediný zástupce České republiky v projektu, se dostala do společnosti měst, jako jsou Berlín, Kalkata, Montreal, Peking, Tokio, Rio de Janeiro a další. Západočeské metropoli byla při výběru lokality dána přednost před jinými českými a moravskými městy.

„Chtěli jsme zahraničním divákům představit Plzeň právě proto, že je současným Evropským hlavním městem kultury,” vysvětlil Tomáš Moravec z pražského Goethe-Institutu.

První řada projektu byla natáčena pod heslem "Místo a čas". Plzeňský příběh si v ní všímá proměny části historických Škodových závodů z kdysi největší zbrojovky rakousko-uherské monarchie v interaktivní, veřejnosti otevřený prostor populárního science centra a 3Dplanetária.

Změnu ukazuje na příkladu osudů "škodováka" a známého plzeňského hudebníka Oty Hellera. Ten se se svou trumpetou po letech vrací na místa, v nichž strávil 44 let svého aktivního života, komentuje jejich proměnu a je připraven hrát a vyprávět, dokud mu bude stačit dech.

Série Město a čas je od 15. dubna zveřejněna na stránkách www.goethe.de/180sec, případně www.goethe.de/cesko/180sec. V průběhu roku představí Goethe-Institut ještě další tři série, a tedy i tři další krátké filmy z Plzně.

Autorem filmu 180 vteřin o Plzni je český režisér a kameraman Tomáš Kudrna, který na sebe upozornil např. dokumentem Vládneme, nerušit (2007), celovečerním filmem Hledá se prezident (2013) nebo aktuálním snímkem Zatajené dopisy (2015).

Související témata:

Výběr článků

Načítám