Hlavní obsah

„Chystejte kraslice.“ Válek slibuje normální Velikonoce a omezení respirátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky všechna protiepidemická opatření by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) měla nejpozději k 1. dubnu skončit. Ideálně však prý dřív. Zůstat zachované by podle něj měly být jen respirátory, například v MHD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Článek

„Máme jasný plán, jak máme pokračovat dál. Počítá s dalším uvolňováním v průběhu března. Chtěl bych uvítat jarní dny, mluvil jsem o 1. dubnu, ideálně však v březnu, prakticky uvolněním všech opatření, abychom prožili po dvou letech normální Velikonoce, tak jak jsme byli zvyklí před covidem,“ prohlásil v pátek Válek.

Velikonoce jsou letos v polovině dubna.

Z respirátorů se jen tak nevyhrabeme. Sundat? Co lékař, to názor

Koronavirus

Podle něj by mohla zůstat zachována, byť v mnohem menší míře, povinnost nošení respirátorů. „Intenzivně teď diskutujeme o variantách. Diskutujeme s kolegy z dalších zemí, kde respirátory odkládají. Bezesporu není možné, aby se respirátory používaly ve venkovních prostorech, k tomu není důvod. Za sebe si myslím, že by mohly zůstat v hromadné dopravě. Tato debata ale bude velmi intenzivní,“ nastínil ministr.

Zahlcení nemocnic už stoprocentně nehrozí
Vlastimil Válek

„Rozhodně si nemyslím, že potkáme mladé muže, kteří jdou na pomlázku, my tomu v Brně říkáme mrskut, a mají respirátory. To určitě nenastane. Chystejte kraslice, malujte vajíčka, ať si konečně užijeme normální Velikonoce,“ vyzval občany Válek.

Rozvolňování opatření však podle něj neznamená, že virus ze společnosti zmizel.  Covid nyní dostává velké množství zranitelných seniorů, kteří následně mohou skončit s těžkým průběhem v nemocnicích. I proto Válek chce minimálně první dva týdny v březnu udržet ochranná protiepidemická opatřená v sociálních a zdravotnických zařízeních.

„Budeme muset být stále obezřetní,“ řekl. Zahlcení nemocnic už však podle něj „stoprocentně“ nehrozí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám