Hlavní obsah

Chřipková epidemie nabírá na obrátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty osob s akutními respiračními infekcemi v tomto týdnu vzrostly o desetinu. Na 100 tisíc lidí připadá 1919 nemocných a nemocnost tak již výrazně přesahuje epidemický práh, který epidemiologové stanoví mez1 1600 až 1800 případy.

Foto: Envato elements

Nemocnost postupně roste.

Článek

Data o celorepublikové nemocnosti v pátek zveřejnila hygienická stanice Libereckého kraje, v úvodu příštího týdne se k nim detailněji vyjádří i Státní zdravotní ústav.

Počty nemocných razantně stoupají v posledních týdnech. Před koncem roku v souvislosti s vánočními svátky počet nemocných spíš klesal.

Aktuálně se zvýšila nemocnost mezi všemi věkovými skupinami, nejpostiženější skupinou stále zůstávají děti předškolního věku. Ve skupině do pěti let připadá na 100 tisíc dětí 5181 nemocných. Mezi 6 a 14 lety se nemocnost dostala na 3195 osob na 100 tisíc lidí. Vysoká nemocnost je i mezi mladými lidmi od 15 do 24 let. Na 100 tisíc obyvatel připadá 2760 nemocných. Mezi dospělými a seniory zůstává nemocnost pod epidemickým prahem, nicméně i v těchto skupinách roste. Vysoké počty dětských pacientů by mohly pomoci snížit jarní prázdniny, které v části okresů začínají příští týden.

Pět nenápadných příznaků nachlazení

Zdraví

V předchozím týdnu hlásila hygienická služba výrazný nárůst chřipkových onemocnění (o 75 procent). Dá se předpokládat, že stoupající trend pokračoval v uplynulých dnech. Dominantní je virus chřipky A.

Odborníci již dříve uvedli, že očekávají kulminaci epidemie během února.

Chřipka se přenáší nejčastěji kapénkami při kašlání či kýchání. Inkubační doba mezi nakažením a začátkem projevů činí 1-5 dní, následně se rozvíjejí příznaky charakterizované horečkou, únavou, bolestmi svalů a respiračními příznaky. Nejvíce infekční jsou lidé první dva až tři dny od začátku příznaků.

Pozitivní je, že počty nakažených covidem mají stále klesající tendenci a tento týden testy nákazu prokázaly pouze u desítek osob za den.

V Česku se loni méně umíralo, covid přestává být zabijákem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám