Hlavní obsah

Chřipka zaútočí začátkem ledna

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici očekávají chřipkovou epidemii po ukončení vánočních svátků, přibližně začátkem ledna příštího roku. Pokud by přišla pandemie, tedy epidemie světového rozsahu, pak by mohlo v ČR onemocnět 3 až 5 miliónu osob, tj. třikrát víc než při běžné epidemii.

Foto: PČR

Dopravní policisté a zástupce Besipu Pardubického kraje při kontrole v Českých Libchavách.

Článek

"Děti se po vánočních prázdninách vrátí do škol a lidé z dovolené do pracovních kolektivů. To je okamžik pro vznik chřipková epidemie. Letos je velká pravděpodobnost, že tomu tak bude," řekl Právu ve středu Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Světová zdravotnická organizace stále varuje před pandemií chřipky.

"I když zatím je klid nejen v ČR, ale i v Evropě, ba dokonce ve světě, pandemie hrozí mnohem víc než jiná léta a svět se jí obává. V jihovýchodní Asii umírají lidé na ptačí chřipku. Kdyby se ptačí virus spojil s lidským, pak by skutečně vznikla celosvětová epidemie," řekl Vít. Dodal, že chřipkové epidemie většinou vznikají právě v jihovýchodní Asii a v důsledku migrace obyvatel a ptactva se velice rychle šíří do celého světa.

Česká republika je na chřipkovou pandemii již připravena. Vláda schválila pandemický plán, kde je přesně stanoveno, co, kdy a kdo by zajišťoval. Zároveň nakupuje 600 000 antivirových přípravků proti chřipce. Ty jsou pro okamžik, kdyby pandemie už nastala, ale ještě nebyla vyvinuta vakcína proti pandemické chřipce. Preparát by přednostně dostávali lidé, kteří jsou důležití pro chod státu, jako například zdravotníci, pracovníci dopravy, policisté a podobně.

Současná vakcína není proti pandemii

Současná vakcína, kterou se nyní očkuje, by před pandemických kmenem chřipky nechránila. Musela by být nová a její výroba by trvala zhruba tři měsíce. I současná vakcína by však následky pandemického kmene zmírnila.

"Na radě ministrů zdravotnictví EU se minulý týden opět zdůraznila potřeba očkování. Nyní ještě očkujeme pacienty, kteří ze zákona mají očkování hrazeno státem. Jde o chronicky nemocné diabetiky, kardiaky, lidi s onemocněním cév a dýchacími problémy. Pro ně jsme zajistili a stát hradí 600 000 vakcín, ale zapotřebí by bylo proočkovat přibližně 1,2 miliónu osob. Zatím se nám to plně nedaří, i když stále upozorňujeme, že u starých lidí jsou následky chřipky mnohdy osudové," zdůraznil Vít.

Na následky chřipky zemře ročně 1100 osob

Na chřipku se umírá. U nemocných lidí přináší další komplikace jako jsou zápaly plic apod. Ročně bezprostředně na chřipku umřou desítky lidí, ale na komplikace, které přináší, je to zhruba 1100 pacientů.

"Ještě teď se vyplatí dát se očkovat. Zejména se to týká starší nemocné populace," řekl Vít. Od příštího roku už stát tuto vakcínu ze zákona vyjmenovaným pacientům hradit nebude, ale bude hrazena přímo ze zdravotního pojištění.

Praktičtí lékaři už tedy pro staré lidi nebudou muset nárokovat vakcíny. Vít si od toho slibuje, že se zvýší počet starých lidí, kteří se dají očkovat. "Evropská unie nám uložila zajistit, aby do konce roku 2010 se každý rok nechalo očkovat přibližně 75 procent starších lidí nad 65 let," řekl Vít.

Zájemci o vakcínu z řad mladší generace si ji mohou koupit v lékárně a nechat se očkovat u svého praktického lékaře. Vakcínu i její aplikaci hradí v plné výši ze svého.

Epidemie stojí tři miliardy

Běžná epidemie chřipky, včetně ztrát ve výrobě a výplaty nemocenské, přijde ročně asi na tři miliardy korun. V případě pandemie, kdy se předpokládá, že by mohlo onemocnět 30 až 50 procent národa, by to bylo mnohem víc.

Pandemický plán přináší i řadu nepopulárních opatření, která by se musela realizovat. Mezi ně patří například zákaz shromažďování a konání rozsáhlých kulturních, společenských a sportovních akcí, zákaz návštěv v nemocnicích, ústavech sociální péče a domovech důchodců, omezení provozu škol a některých úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám