Hlavní obsah

Chřestová sezona je tady. Zjistili jsme, kolik letos chřest stojí i jak se má správně pěstovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostín u Vojkova

Po opožděném nástupu jara konečně nadešel čas i na sezonu chřestu. Sklizeň v Polabské nížině na Mělnicku se naplno rozjela v těchto dnech. Chřest místní firma pěstuje na přibližně 150 hektarech a sběru se tam ve špičce sezony věnují téměř tři stovky lidí. Atmosféru na místě jsme zajeli natočit i s kamerou.

Sklizeň chřestuVideo: Novinky

 
Článek

„Energie chřestu teď propukla naplno, takže my jedeme na 150 %,“ uvedl rozhovor majitel firmy Český chřest Jiří Šafář.

V těchto dnech zažívají místní zaměstnanci opravdu největší nápor, sezona chřestu je na svém vrcholu. Na polích kolem vesnice Hostín u Vojkova sbírají celkem přibližně dvě stovky lidí. Další desítky zaměstnanců pak stojí v hale, kde surovinu čistí a kompletují pro prodej v obchodech.

Chřest se pěstuje v řádcích. Na jeden hektar je to 5,5 kilometru řádků. Za den vyroste až o osm centimetrů, takže sběr probíhá denně.

Foto: Novinky

Sběr chřestu

Začala sklizeň chřestu, na pole se vrací i křen

Ekonomika

„Produkce bude postupně klesat, ale ne dramaticky. Na přelomu května a června se to zlomí dolů. To pomalu přestává být bílý chřest a pokračujeme až do prázdnin se zeleným chřestem,“ vysvětlil majitel firmy.

Bílý chřest je na polévku

Rozdíl mezi bílým, zeleným a fialovým chřestem je hlavně ve fotosyntéze. „Bílý chřest se pěstuje v zemi, kde simulujeme tmu. Pomáháme si i černobílou fólií. Z jedné strany černá, aby prohřívala, na druhé straně bílá, aby chladila,“ vysvětlil Šafář.

Pod fólií se drží tma a chřest má díky tomu lepší strukturu a křehkost. Není zasažen fotosyntézou a má proto jiné chuťové vlastnosti. Pro svůj růst vyžaduje lehké a písčité půdy.

Foto: Novinky

Úprava bílého chřestu po sesbírání na poli

„Vždycky se musí odkrýt ta černá plachta, my používáme speciální nástroj, říkáme mu dloubák, tím se píchne na požadovanou délku do země, abyste vydloubli za hlavičku chřest ze země,“ sdělil Novinkám jeden z pracovníků.

Sesbíraný chřest se poté vozí v bednách do haly. V ten samý den se musí zchladit na nulu až jeden stupeň, aby se zastavil metabolismus.

Před konzumací je dobré bílý chřest oloupat, jelikož slupka je hořká. Nejsladší chuť se schovává právě v jádru. Nejlepší je podle Šafáře udělat z chřestu polévku nebo ho konzumovat s bramborem či vejcem benedikt.

Zelený je hegemonem grilování

„Potom je tady zelený chřest. Ten pěstujeme tzv. navolno. Vypadá to jednodušeji, ale je to poměrně složitější. Ten má až 8 % cukru a zezelená,“ doplnil podnikatel.

Foto: Novinky

Sklizeň chřestu

„Zelený chřest je hegemonem českého grilování. Prostě jednoduše zaříznout konce, hodit ho na gril a osolit. To je lahůdka,“ doporučil majitel firmy.

Pěstuje se také speciální, fialová odrůda. Ta je jiná než chřest bílý i zelený. „To je speciální odrůda a už sedmým rokem u nás probíhají pokusy. Teď máme vybranou odrůdu, akorát nám ji žerou zajíci, protože jim chutná,“ dodal Šafář.

Denně se na trhu prohybuje kolem 50 až 100 kilo fialového chřestu.

Zájem o český chřest roste, v kurzu je zejména ten zelený

Muži

Rozdíly v cenách

Chřest z českých polí nabízí většina tuzemských potravinových řetězců.

„Aktuálně máme v nabídce chřest bílý v 500g balení za 129 Kč, chřest zelený, 500g balení za 59,90 Kč. Oba původem z České republiky,“ sdělil Novinkám tiskový mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler. Za stejnou cenu prodává český chřest i Kaufland.

Oba chřesty mají v nabídce i internetové e-shopy. „Zelený chřest původem z České republiky máme za 149,90 Kč za 500 g, stejně tak bílý chřest,“ prozradila Denisa Ladka Morgensteinová z PR oddělení společnosti Rohlik.cz.

Foto: Novinky

Zelený chřest po sklizení

Další tuzemský potravinový e-shop Košík.cz prodává bílý chřest z Maďarska. 500 gramů zde stojí 99,90 korun, půl kila zeleného stojí 94,90 Kč.

Supermarket Penny podle informací na webových stránkách prodává 250 gramů bílého chřestu za 59,90 Kč. Jako původ uvádí ale čtyři země, a to: Česko, Itálii, Španělsko a Maďarsko. V Bille se prodává španělský chřest za 59,90 korun za balení 250 gramů.

Chřest s českým původem prodává i obchodník Albert. „Regulérní cena je aktuálně 119 kč. Promoční cena v supermarketech je 79,90 kč. Ode dneška zařazujeme do sortimentu i zelený chřest 500 g z českých polí od farmářů Český chřest, a ceny jsou stejné jako u bílého chřestu,“ řekl Novinkám Jiří Mareček z tiskového oddělení společnosti.

Tento víkend se ve středočeském Hostíně u Vojkova pořádají tradiční chřestové slavnosti, tato tradice ve vsi funguje již od roku 2012.

Anketa

Kupujete chřest?
Ano, původ neřeším
33,3 %
Ano, kupuji jen chřest s českým původem
15,1 %
Ne, chřest mi nechutná
51,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1609 čtenářů.

Blahodárné účinky chřestu a jeho využití v kuchyni

Recepty

Reklama

Výběr článků

Načítám