Hlavní obsah

Chlapec s matkou se otrávili houbami, leží na JIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BŘECLAV

V pražské motolské nemocnici leží na jednotce intenzivní péče jedenáctiletý chlapec, který se zřejmě společně s matkou otrávil houbami. Matka leží rovněž na jednotce intenzivní péče v Břeclavi. Jejich zdravotní stav je vážný. Podle České televize hrozí chlapci transplantace jater.

Foto: Martina Váňová
Článek

Chlapce s matkou přijali o víkendu k ošetření lékaři břeclavské nemocnice s podezřením na otravu houbami. Hoch byl podle ředitelky břeclavské nemocnice Vladimíry Danihelkové hned převezen do Brna a v pondělí transportován do pražského Motola.

Danihelková uvedla, že speciální vyšetření otravu houbami nepotvrdilo, ale další příznaky ji nevylučují. Mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová pouze potvrdila, že chlapec leží od pondělního večera na dětské jednotce intenzivní péče. Podrobnosti o jeho zdravotním stavu budou prý známy ve čtvrtek.

Snědli muchomůrku zelenou

Podobný případ se stal o víkendu na Slovensku. S těžkou otravou leží v těchto dnech na jednotce intenzivní péče v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici matka s dcerou ze středoslovenské Hnúště, které o víkendu snědly houby, mezi nimiž byla smrtelně jedovatá muchomůrka zelená.

Stav starší ženy je o to vážnější, že houbové jídlo konzumovala dvakrát a její léčbu navíc komplikuje alergie na penicilin, jenž je důležitou součástí léčebné metody.

Příznaky: zvracení a halucinace

Léčba pacienta otráveného houbami spočívá ve výplachu žaludku a podání infuze. "Zbytky natrávených hub posíláme na rozbor mykologické poradně v Brně. Tam určí, jaké houby postižený snědl," uvedl lékař interního oddělení Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně Petr Hrdý.

Otravu houbami podle odborníků člověk pozná poměrně snadno. Do hodiny po jejich požití začne zvracet a má halucinace. "Pokud má někdo pocit, že se otrávil, je dobré, aby k lékaři přinesl i zbytky hub, například po jejich čištění. Tyto vzorky jsou pro určení druhu vhodnější než natrávené zbytky," řekl Hrdý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám