Hlavní obsah

Na Zlínsku se již tři lidé otrávili houbami

Právo, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Záměna muchomůrky růžovky, lidově zvané masák, za muchomůrku tygrovanou přinesla letos nepříjemné zdravotní komplikace již třem houbařům na Zlínsku. "Všichni skončili v Baťově krajské nemocnici kvůli tomu, že si spletli právě tyto houby, které jsou zvláště v ranných stádiích růstu snadno zaměnitelné," uvedla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

"Průběh otrav byl naštěstí lehký a žádná neskončila smrtelnou komplikací. V jednom případě se jednalo o muže, ve druhém o matku se synem a všichni byli ze Zlínska. Měli stejné potíže - po snědení hub jim bylo zle a zvraceli. Když jsme je přijali, měli halucinace a nevěděli, kde jsou," popsal lékař interního oddělení Petr Hrdý.

Pacient otrávený houbami musí podstoupit výplach žaludku a dále je léčen infuzemi. "Zbytky natrávených hub posíláme na rozbor mykologické poradně v Brně, s níž spolupracujeme. Experti určí, jaké houby postižený snědl," doplnil lékař.

Nutná rychlá lékařská pomoc

Otravu podle odborníků pozná člověk snadno. Do hodiny po jejich požití začne zvracet a má příznaky halucinací. Postižený by měl hned vyhledat lékaře.

"Pokud má někdo pocit, že se otrávil, je velmi důležité, aby k lékaři přinesl ještě zbytky hub, které třeba při čištění odhodil doma do koše. Tyto vzorky bývají nejcennější pro určení druhu hub. U natrávených zbytků už není expertíza tak přesná," zdůraznil internista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám